Fourageerferomoon

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het fourageerferomoon wordt via trophallaxis door de haalbijen aan de bijen van de binnendienst gegeven. Dit feromoon had beter het 'niet-fourageer' feromoon kunnen heten, want het heeft als effect dat de overgang van bijen in de binnendienst naar de (fouragerende) buitendienst wordt geremd[1].

Een overvloed aan haalbijen zorgt er zo voor dat er niet meer haalbijen bijkomen. Andersom, als er te weinig haalbijen zijn ontstaan er juist versneld meer haalbijen.

Als er veel dracht is dan wordt het fourageerferomoon zodanig verdund dan er ook dan versneld extra haalbijen zullen ontstaan.

Het fouragerferomoon wordt bij de haalbij zowel aangetroffen in de honingmaag als op de "huid", maar waarschijnlijk wordt het geproduceerd in de honingmaag.

Navigatie

Literatuur

  • Isabelle Leoncini, Yves Le Conte, Guy Costagliola, Erika Plettner, Amy L.Toth, Mianwei Wang, Zachary Huang, Jean-Marc Bécard, Didier Crauser, Keith N.Slessor, Gene E.Robinson. Regulation of behavioral maturation by a primer pheromone produced by adult worker honey bees. PNAS (Proceedingsof the National Academy of Sciences of the United States of America, Vol. 101 no. 50 (December 14, 2004), blz. 17559-17564.

Voetnoten

  1. Via beïnvloeding van het het gehalte juveniel hormoon.