Geel zonneroosje

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

(Latijnse naam: Helianthemum nummularium)

Geel-zonneroosje-03.JPG
Geel-zonneroosje-02.jpg
Geel-zonneroosje-01.jpg
Geel-zonneroosje-04.JPG

Omschrijving en kenmerken

Het is tamelijk verwarrend dat het Geel zonneroosje de naam 'Geel' in zich draagt aangezien er inmiddels veel verschillende kleurvarianten van deze plant bestaan. Het Geel zonneroosje komt van nature in Nederland voor, maar inmiddels is dat (in de verschillende kleurvarianten) voor een groot deel in de tuin.


Het Geel zonneroosje is een niet geheel winterharde groenblijvende kleine struikachtige vaste plant met een voorkeur voor een droge rotsige bodem. De plant rot weg in een te natte bodem. Vorstschade kan vooral optreden door vorst in combinatie met een felle winterzon, met als gevolg dat dan de bladeren geheel of gedeeltelijk afvallen.


Het Geel zonneroosje heeft een lange bloeiperiode. De bloemen gaan open bij zonsopgang en zorgen dan voor veel kleur in de tuin. Voor een optimale groei en bloei is het verstandig om na de bloei kalk te geven. Dan kan de plant ook worden gesnoeid, hetgeen zeer is aan te bevelen. Snoei houdt de planten compact en het stimuleert tevens de bloei.


Vermeerdering kan door het nemen van stekken in het najaar. Neem bij voorkeur stekken met een hieltje. Deze stekjes worden dan in een koude bak of in een serre overwinterd en in het voorjaar als ze beworteld zijn worden ze opgepot. Zo heb je in de lente ook reserve voor als de plant buiten het in de winter toch in de vorst heeft begeven.



Onderstaande opnamen zijn van 4 september 2011 (14:30 uur) te Apeldoorn.


Verwijzingen en bronnen