Herfstaster

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Onze honingbij 's morgensvroeg in de herfst op een bedauwde aster.
Aster ageratoides, variant "ovatus".
Aster ageratoides, variant "ashivi".

(Latijnse naam: Aster ageratoides)

Omschrijving en kenmerken

Zoals hierboven aangegeven is de latijnse naam van dé herfstaster Aster ageratoides, maar in de volksmond worden ook andere astersoorten die (ook, of voornamelijk) in de herfst bloeien herfstasters genoemd, zoals:

  • Aster amellus (Bergaster)
  • Aster tradescantii (Kleine aster)
  • Symphyotrichum dumosum (Bossige aster)
  • Symphyotrichum lateriflorum (Kleine aster)
  • Symphyotrichum novae-angliae (Nieuw-Engelse aster)
  • Symphyotrichum Novi-Belgii (Nieuw-Nederlandse aster)

Van al deze soorten wordt echter de "echte" herfstaster Aster ageratoides het meest door onze honingbij bevlogen.


De Aster ageratoides komt van oorsprong uit het Zuid-Oosten van Azië, en heeft zich daar via drie verschillende geografische routes verder in Azië verspreid.

In de Chinese traditionele heelkunde[1] is de plant al eeuwen in gebruik als middel tegen verkoudheid, koort, bronchitis, slangenbeten en bijensteken.


Tot midden jaren ’90 was Aster ageratoides nog nauwelijks bekend in Europa. De plant kwam pas in de belangstelling toen bleek dat Aster ageratoides in tegenstelling tot de andere herfstasters van nature volledig resistent is tegen meeldauw. Inmiddels zijn ook andere astersoorten via veredeling resistent gemaakt.


De Herfstaster groeit met veel stevige stengels die mooi rechtop blijven. De bladeren van de Herfstaster zijn lancetvormig, en licht gekarteld. De Herfstaster kan door de ondergrondse uitlopers hele plekken opvullen, en vormt dan zeer dichte begroeiingen waar niets anders onder wil groeien. De Herstaster is echter ook weer gemakkelijk tot zijn plek terug te brengen door er stukken vanaf te steken. Net als bij veel andere astersoorten bestaan er ook van de Aster ageratoides verschillende cultivars. Deze hebben een witte, lichtviolette of blauwe bloemkleur.Onderstaande video-opnamen van verschillende soorten "herfstaster" zijn opgenomen op 29 en 30 september 2011 te Apeldoorn.

Verwijzingen en bronnen


Voetnoten

  1. Fu-Lin Yan, Su-Mei Yao, Yao Zhou. Two New Tetracyclic Triterpenoids and Other Constituents from Aster ageratoides var. oophyllus. Journal of the Chinese Chemical Society, 2007, 54, 1321-1324