Honingkamer

Uit Imkerpedia
(Doorverwezen vanaf Honinghoogsel)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een honingkamer is de ruimte in een kast of korf waar de bijen hun honing verzamelen. Onze honingbij doet dat van nature boven en (vanaf de vliegopening gezien) achter het broednest.

Een Koningin legt graag in jonge raat. Dat is een risico bij het opzetten van een nog uit te bouwen honginkamer. De imker kan bijvoorbeeld een moerrooster gebruiken om te voorkomen dat de koningin ook in de honingkamer eitjes gaat leggen.

Ramen uit de honingkamer zijn meestal kleiner dan die van de broedkamer, maar dat is lang niet bij alle bijen-behuizingen het geval.

  • Bij korven kunnen afneembare stroringen of kleine opzetkastjes als honingkamer worden gebruikt.
  • Bij stapelkasten komt de honingkamer bovenop de broedkamer (maar ook een 2e broedbak kan als honingkamer worden ingezet)
  • Bij lengtekasten (dus van 1 verdieping, zoals bijvoorbeeld de Golzkast), zit de honingkamer achterin. Bij lengtekasten is er echter lang niet altijd sprake van een apart kastdeel voor de honing. De honingramen zitten dan meer of minder naar achteren afhankelijk van de grootte van het broednest. Omdat ook de nieuwe raat achterin wordt gebouwd is er hier veel minder kans op eitjes in nieuwe raat (de tussenliggende honingramen vormen een natuurlijke barrière).