Hopkins methode

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Isaac Hopkins..

De Hopkins methode is vernoemd naar Isaac Hopkins, en betreft een manier (deelmethode) om koninginnen te telen. Hij beschreef deze methode al begin vorige eeuw in zijn boek 'Australasian Bee Manual'[1]. Hierbij gaf hij aan dat deze methode eerder al was beschreven door een Oostenrijkse imker.

Schematische weergave van de Hopkins methode door Isaac Hopkins.
Resultaat van de Hopkins methode door Isaac Hopkins.

De Hopkinsmethode betreft het aan moerloze bijen horizontaal aanbieden van jong open broed.

Hopkins deed dat zelf (volgens de beschrijving in zijn boek) met een heel raam jong open broed dat hij aan 1 kant[2] zodanig bewerkte dat alleen elke 4e rij met jong open broed intact bleef, waarin vervolgens bovendien alleen elk 3e ei of larve intact werd gelaten. De rest werd weg gesneden / weg geschept. Dit aldus bewerkte raam legde hij plat (met de bewerkte kant naar beneden) bovenop een eveneens plat gelegd leeg raam (zodat er voldoende ruimte is voor de aan te zetten doppen) bovenop een hopeloos moerloos volk. Het geheel werd afgedekt met een matje, en omsloten met een extra kastdeel (met deksel) bovenop. Zie nevenstaande schematische weergave.

De raat van het plat (bovenop) liggende teeltraam kan door de warmte doorbuigen, en daarom is het raadzaam om deze raat op de een of andere manier te ondersteunen (uiteraard zonder daarbij het open broed voor de koninginnenteelt te beschadigen).


Tegenwoordig wordt alles Hopkins methode genoemd zodra er in de betreffende werkwijze tot koninginnenteelt sprake is van het gebruik van een horizontaal (stukje) raat met open jong broed.

Voetnoten

  1. THE ILLUSTRATED Australasian Bee Manual AND COMPLETE GUIDE TO MODERN BEE CULTURE IN THE SOUTHERN HEMISPHERE. By ISAAC HOPKINS, Auckland, New Zealand. (Late Chief Apiarist to the New Zealand Government.) WITH WHICH IS INCORPORATED THE "New Zealand Bee Manual" REVISED AND MOSTLY REWRITTEN BY THE AUTHOR. FIFTH EDITION, 82 ILLUSTRATIONS. WELLINGTON N.Z., 1911, GORDON & GOTCH, page 108.
  2. Te weten de (uiteindelijke onder-)kant waar de bijen de doppen op aan gaan zetten; de andere kant (de bovenkant) wordt door Hopkins ongemoeid gelaten, maar zal zonder verzorging afsterven.