Imkerforum van bijenhouden.nl

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De rubriekbeheerders oktober 2001. op de voorgrond van links naar rechts: Els Kleijnendorst, Romée van der Zee, en Erik Speksnijder. Daarachter: Hans van der Post, Piet Jager, Maarten Kleijne en Hennie Oude Essink
De rubriekbeheerders november 2009. Bovenste rij van links naar rechts: Roger de Vos, Tineke Brascamp, Hennie Oude Essink, Wim Joosten en Maarten Kleijne. Onderste rij van links naar rechts: Jeroen van Tol, Bart de Coo en Albert Stoter.

Jan Tempelman startte in 1996 de eerste voorloper van het huidige imkerforum van bijenhouden.nl.


Rond 1997 droeg hij de inmiddels zogeheten "Zoemlijst" over aan Roel ten Klei (toenmalig bedrijfsleider van het bijenhuis te Wageningen). Vanwege verschillende tegenstellingen tussen de deelnemers werden de bijdragen aan de zoemlijst rond 1999 steeds minder frequent.


In november 2000 gaf Romée van der Zee hieraan een vervolg middels het op het internet zetten van www.imkerforum.nl, met als inhoud een forum in de programmeertaal php. Al ras werd dat forum weer door Romée overgezet naar een Snitz-forum dat één van de onderdelen werd van een overkoepelende omgeving (www.bijenhouden.nl) waar naast het forum ook andere bijenzaken te vinden zijn.

Bij de start van het imkerforum heeft Romée een aantal bijdragen met een bijzondere kenniswaarde vanuit de Zoemlijst geselecteerd en op het Imkerforum gezet. Daarom vind je soms (in de oudere onderwerpen) de opmerking "zoem_beelist" uit 1999.


Om het voorbestaan van bijenhouden.nl niet afhankelijk te laten zijn van van 1 persoon droeg Romee bijenhouden.nl al in 2001 over aan de VBBN. Middels een redactiestatuut zijn daarbij afspraken vastgelegd om de onafhankelijkheid van bijenhouden.nl te waarborgen.


In 2010 is het forum-onderdeel overgegaan naar nieuwe forumsoftware (van Snitz naar phpBB) en is www.imkerforum.nl het overkoepelende domein geworden. De naam van de site is gewoon bijenhouden.nl gebleven.

Op zaterdag 28 augustus 2010 werd in het bijenhuis te Wageningen, in aanwezigheid van zo'n 40 forumdeelnemers, gevierd dat het imkerforum 10 jaar bestond.