Kerstroos

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

(Helleborus niger)

Helleborus-niger.jpg

Omschrijving en kenmerken

De kerstroos heeft wintergroene bladeren, en bloeit met één of een paar witte of roze bloemen. De bloemen verkleuren naar roze na de bevruchting, en worden uiteindelijk groen. Bij kamertemperaturen binnenshuis kan de kerstroos al met kerst bloeien en dan is het ook in menig kerststukje te zien.

Het is een tamelijk moeilijke plant die wel wil groeien, maar dat zelden met gave bloemen en bladeren doet omdat die vaak lijden aan schimmelziekten.

Alle plantendelen zijn zwak giftig. Daadwerkelijke vergiftigingsverschijnselen komen echter uiterst zelden voor, en daarom is deze zwakke giftigheid zeker geen reden om deze magnifieke plant uit de tuin te bannen. Sterker nog, vroeger werd deze plant zelfs medicinaal gebruikt als braakmiddel en middel tegen obstipatie; de gemalen en gedroogde wortels werden gebruikt als niespoeder.


De kerstroos is zeker geen roos. Het is één van de soorten uit het geslacht nieskruid (helleborus) waartoe bijvoorbeeld ook het stinkend nieskruid en de wrangwortel behoren.Pollen informatie

Pollen van de kerstroos, de mooie vormen zijn hier goed te zien. foto: gbwvos
  • Familie: Ranonkelfamilie


Verwijzingen en bronnen