Kunstzwerm

Uit Imkerpedia
(Doorverwezen vanaf Kunstzwermen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De kunstzwerm (op initiatief van de imker) wordt gemaakt ter voorkoming van de natuurzwerm (op initiatief van de bijen).

De imker wil de natuurzwerm meestal om de volgende redenen voorkomen:


We onderscheiden de volgende kunstzwermen:

In al deze gevallen is er sprake van een zodanige splitsing dat er een gedeelte met de oude koningin ontstaat (en dat is dan de kunstzwerm), en een gedeelte zonder koningin.

Het gedeelte zonder koningin mag zelf een nieuwe koningin maken of er wordt op het juiste moment een nieuwe/vreemde koningin vanuit de koninginnenteelt aan toegevoegd.

Een belangrijk onderdeel van de verschillende manieren om een kunstzwerm te maken is het ter plekke localiseren van de koningin. Dit is een belangrijke reden dat koninginnen worden gemerkt.


Vaak worden ook de broedaflegger en de schudzwerm kunstzwermen genoemd, maar dat is onterecht. Beide krijgen namelijk niet de oude koningin mee, en zijn daarmee dus niet definitief natuurzwerm-verhinderend. Zowel de broedaflegger als de schudzwerm zijn vooral manieren

  • om nieuwe volkjes te kweken, en/of
  • om de zwermneiging van het donatievolk te onderdrukken[1].

Voetnoten

  1. Onderdrukken is menigmaal slechts een tijdelijke oplossing. Het voorzwermen wordt immers pas met zekerheid definitief verhindert met het uitnemen van de koningin (meestal dus bij het maken van een echte kunstzwerm).