Kurkeik klos

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Omschrijving

foto:gbwvos Deze kurkeik klos is eigendom van de heer Waaier te Enschede

De vooral in Portugal (Colmeia de cortiça) en Spanje (Colmena de corcho) voorkomende Kurkeik klos is eigenlijk geen echte bijenklos want de bijenwoning bestaat uit de schors van de 20 meter hoge kurkeik en dus niet uit de (uitgeholde) boomstam van die boom (maar anderzijds: als je een boomstam maar genoeg uitholt houd je vanzelf alleen de schors over). De afgesneden schors wordt met behulp van stalen krammen weer aan elkaar gezet.

De hoogte van zo'n kurkeik klos is 80 - 90cm. De afdekking is eveneens van kurk. Onderin bevindt zich de vliegopening, een grote en een kleine.

De kurkeik wordt voor de eerste keer geschorst als de kurkeik ongeveer 45 jaar is. De kurk van die eerste keer is het mooiste omdat hij dan heel ruw en natuurlijk is. In Portugal is wettelijk vastgelegd dat kurkeiken daarna niet vaker dan eens per 9 jaar worden geschorst.

Er zijn speciale messen met een bocht erin die wanneer er veel honing in de korf/kast zit, vanaf de bovenkant de raten er uit kan snijden, dan bouwen de bijen (in Spanje en Portuga zal dat meestal de Apis mellifera iberiensis betreffen) er weer nieuwe raten in.

Vanwege het materiaal kurk heeft het een goede isolatie tegen zowel extreme kou als tegen extreme hitte en is zeer licht van gewicht.


Datering en voorkomen

Nog heden, en vooral in de landen waarde boom wordt gekweekt voor het oogsten van de kurk: Portugal en Spanje.


Navigatie