Maart

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Handelingen

(Zie het lijstje van november)

Ook in maart is er meestal nog niet veel met de bijen zelf te doen. Doe de voorjaarsinspectie hoe dan ook niet in de kasten bij temperaturen beneden de 15 graden Celsius. Doelstelling:

  • hoeveelheid voer checken (drie volle ramen medio maart is goed),
  • de aanwezigheid van broed checken. Vanaf eind maart kan er van nature al meer darrenraat gebouwd worden, daar is op zich dus niets mis mee, als er naast darrenbroed ook maar sprake is van werksterbroed,
  • de properheid van de kast bevorderen (beschimmelde ramen en bodem verwijderen / vervangen.

Controle op het moergoed zijn van het volk kan ook zonder de kast te openen. Een moergoed volk zal na een tik tegen de kast kort maar krachtig opbruisen.


Al vanaf het eerste lengen der dagen (ergens na 21 december dus) is de koningin al weer meer eieren gaan leggen, maar dat begint pas een echt serieuze omvang te krijgen vanaf medio maart. Hierdoor neemt de omvang van het volkje nog níet direct toe omdat de sterfte van de winterbijen groter is dan de toename van jonge bijen. Pas ergens begin april zal aanwas en sterfte in balans komen, zodat er pas daarna weer sprake zal zijn van groei.


Het volk heeft een grote behoefte aan vers stuifmeel dat al gauw van betere kwaliteit zal zijn dan het oude stuifmeel dat eventueel nog over is vanaf de herfst. Ook bij relatief lage temperaturen (6 - 9 graden Celsius) wordt er daarom al gevlogen, terwijl dat in het najaar met die temperaturen niet meer gebeurde.

De actieradius is echter maar beperkt (vanwege de grote kans op verkleumen) en de bijen worden zeker geholpen door stuifmeelbronnen in nabije omgeving (zoals wilg, krokusjes, etc).

Imkers met een groot aantal volken op één lokatie kunnen wellicht beter (een gedeelte van) hun volken elders in de buurt van goede stuifmeeldracht zetten zodat de stuifmeelspoeling niet te dun is. Indien (tijdelijke) verplaatsing geen optie is, dan kan ook worden gedacht aan stuifmeelvervangers. Bedenk daarbij wel dat als dit wordt aangeboden als onderdeel van voederdeeg dat dan ook een gedeelte van dat stuifmeel bij de oudere bijen terecht zal komen die inmiddels meer moeite hebben met het verteren van stuifmeel en daardoor sneller zullen sterven.


Het volk heeft in maart veel extra water nodig om de luchtvochtigheid is het broednest op het gewenste peil te houden (aangezien de koude voorjaarslucht relatief droog is). De bijen worden dus ook geholpen door bronnen van water in de nabije omgeving. Als dat er niet is dan doet de imker de bijen een groot plezier met een kunstmatige bijenkroeg.


Het is in maart ongunstig om de bijenkasten te veel in de volle zon te hebben aangezien dat er toe kan leiden dat de bijen, ook bij nog lage buitentemperaturen, te snel naar buiten worden gelokt, en vervolgens verkleumen.


Korf-imkers kunnen op een mooie dag eind maart de raten inkorten zodat het volk weer nieuwe raat kan bouwen.


Voor de bestuivings-imkers is de tijd aangebroken om afspraken te gaan maken met de fruittelers. De commissie bestuiving van de NBV geeft jaarlijks richtlijnen aangaande de te vragen vergoeding e.a.


Dracht

Krokus en wilg in al de verschilllende soorten met katjes (de gele geven stuifmeel en de groene katjes geven nectar).