Mo bee hive

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Uit de folder.

Mo bee hive komt van MO=modern BEE=bij HIVE=korf, kast of bijenvolk, en is/was een product van Product innovation b.v. Koematen 24 Postbus 8 8330 AA Steenwijk.

Deze bijzondere kast heeft op de Apimondia 1985 in Japan de onderscheiding met gouden medaille ontvangen.

Een bijenkast die is ontwikkeld op basis van milieu vriendelijk bijenhouden. De bijen leven en werken in een schemertoestand. De kast is voorzien van een interne voorziening voor water, de wanden zijn uit een 6 cm dikke rietlaag opgebouwd die gas- en dampdoorlatend is waardoor een bijzonder stabiliserend binnenklimaat aanwezig is. de kast is reeds voorzien van een schuiflade met gaasbodem.

De kast was voorzien van nog meer vooruitstrevende ideeën en bijzonderheden. De toch wel hoge aanschafprijs is o.a de oorzaak geweest dat het geen succes is geworden. Verder waren er nog enkele kinderziektes zoals de rietlaag die uit de kast waaide en de lijm die werd gebruikt bleek niet weerbestendig te zijn, na een jaar gebruik viel er eens een uit elkaar. In de wanden trad condensatie op wat niet kon worden afgevoerd.

Kastaanzicht met de waterreservoirs duidelijk zichtbaar

Onderstaand een artikel uit BIJEN 1985 waar de kast nader wordt besproken en gepresenteerd;

De nederlandse imkerij mag zich gelukkig prijzen dat er ergens in de stilte van het natuurgebied de Weeribben in N.W.-Overijssel een imker woont die nog eens goed over bijen en de manier waarop ze gehouden worden heeft nagedacht. Onlangs hadden we een afspraak met hem en hier is mijn verhaal uit de eerste hand. De naam van die imker is van Muyden, hij is een openhartig prater, natuurfilosoof met een eigen kijk op de wereld, op de mens en hoe die mens met zijn wereld omspringt. Open gezicht, ringetjes in de oren, doener en vooral ontwikkelaar van nieuwe ideeën. Die nieuwe ideeën hebben soms te doen met planten maar in het geval van de Mo Bee Hive uiteraard met bijen. Voeg daaraan toe een compagnon, bedrijfskundig ingenieur, Reintsema en u heeft de kern van de jonge firma Product lnnovation. Vóór u nu nieuwsgierig verder leest over de nieuwe kast, (de introductie van de kast zag u afgelopen maand in het Groentje geplakt) nodig ik u uit om nog eens aan de hand van de figuur met me na te gaan wat nu de kernpunten zijn.

Ik som ze in tamelijk willekeurige volgorde op: (1) de kast is een schemerkast. Er komt een aardige hoeveelheid licht in de broedkamer. Steeds zijn twee van de vier wanden immers schemervensters. Toch is er bij de volken, die ik in de prototype kasten zag, geen sprake van dat de bijen de pijn-aan-het-hart-doende zoekerij naar de uitgang uitvoerden. Er is kennelijk genoeg verschil in lichtintensiteit tussen vliegspleet en kast. Mogelijk is het ook het leervermogen van bijen om op dat punt geen problemen te geven. Het voordeel is dat volken die ingezet worden voor bestuiving in kassen zich niet langer doodvliegen. Plus - naar men zegt - dat bijen eerder en langer in de schemering vliegen dan bijen in de donkere standaardkast.

(2a) de kast buffert de warmte bijzonder sterk. Er zijn in de tanks aanzienlijke watervoorraden aanwezig, zeg een tien liter. De, door de schemervensters, als een kas werkende Me Bee Hive slaat de warmte langzaam op en geeft ze weer langzaam af. Dit effect wordt uiteraard nog versterkt door opslag van nectar en honing. De temperatuur van het water in de kast-tanks op het moment van inspectie van het prototype lag zeker bij de 30° C., de buitentemperatuur was zeker 10° C. lager.

Voorzijde kast met vliegplank, reservoirs en rieten zijwanden.

(2b) het bufferend effect wordt ondersteund door het typisch lokale van de kast: het gebruik van riet pakketten in de overblijvende twee broedkamerwanden én in alle vier de honingkamerwanden. Het gebruik van riet voor de bouw is zo oud als de mens zich een huis bouwde. Riet, [i]Phragmites communis[/i], komt over de gehele wereld voor. Daken van riet zijn met name in de boerderijbouw voor veestallen ongeëvenaard. Er is namelijk geen sprake van de vorming van condens als koeien dicht opeen ‘s winters in de ,,warme” stal staan: elkaar warmend, net als de bijentros. Niets is zonder nadelen: riet-daken zijn duur en brandgevoelig (bliksem). Dat geldt niet voor bijenkasten. In de mate waarin de rietpanelen in de Mo Bee Hive zijn ingebouwd lijkt het hoogst functioneel en de combinatie met veel kunststof in de rest van de kast is van déze tijd.

(3) het dak is eveneens een verhaal apart. Het bestaat achtereenvolgens uit een glasheldere kunststof, voorzien van ventilatiekanalen, een isolatiepaneel en een condensorplaat in aanraking met de buitenlucht die hellend is aangebracht. Het geheel dient weer als schemervenster. Het dak werkt als een natuurlijke afvoermogelijkheid voor warme, vochtige, opstijgende lucht uit de kast. Die warm-vochtige lucht kan bij lage buitentemperatuur op de bovenste kunststofplaat tot condensatie komen en de daarbij vrijkomende warmte (condensatie doet warmte vrijkomen) werkt teveel warmteverlies weer tegen. Wat mij betreft lijken dit de vier belangrijkste technische punten. Merkwaardig dat alle vier op klimaatbeheersing berusten, een aspect dat welhaast thematisch is voor de inhoud van dit Groentje. Toch zullen andere beoordelaars op andere punten wijzen. Er zijn talloze details die de kast de kwaliteit ,,nieuw” meegeven. Om wat te noemen: de pollenlade, de mogelijkheid de bijen in de kast van water en/of voer te voorzien.

Naar we thans uit de eerste hand vernamen is de kast nu nagenoeg gereed om zijn vuurdoop in de nederlandse imkerwereld te ondergaan. Ongetwijfeld zal er door velen heel hard naar gekeken worden ook al omdat er heel hard naar het prijskaartje gekeken wordt. Bovendien, de nederlandse imker, hoe kan het anders, gaat conservatief te werk. Toch zijn er veel spontane reacties van mensen die onmiddellijk de nieuwe mogelijkheden van de kast zien zitten.

Hoe dat ook uitwerkt, we moeten er ons van overtuigd houden, zoals van Muyden dat zelf ook deed, dat bij deze kasten prima koninginnen behoren. En, als u mij vraagt, en de imker is niet de slechtste, dan durf ik wel een voorzichtig optimistische gok op de toekomst van deze kast te doen. Er zitten veel uitermate doordachte kanten aan en, toch ook een pluspunt, hij is van vaderlandse bodem. Maar geef me een jaar met die Mo Bee Hive en ik zal u meer vertellen.

aanzicht van de kast met reservoirs
Achterzijde van de kast met de rieten wanden.

Datering en voorkomen:

1985/1986, Komen nu nauwelijks nog voor.


Navigatie