Opzetkamertjes voor Kieler- en Segeberger bevruchtingskastjes

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Voor de Kieler- en Segeberger bevruchtingskastjes zijn er opzetkamertjes verkrijgbaar waarmee je het betreffende bevruchtingsvolkjes verder kunt laten groeien, of de volkjes uit meerdere kastjes kunt verenigen.

Aldus vergrote bevruchtingsvolkjes kun je vervolgens zelfs inwinteren:

  • Gedurende de winter is het dan wel zaak om regelmatig de uitneembare bodem even van mul te ontdoen omdat anders de ventilatieroosters in die bodem dichtslibben. Eventueel laat je die bodem helemaal weg (zie onderstaand filmpje).
  • Als je later de kamertjes weer van elkaar wilt halen zijn de raatjes uit een bovenkamer meestal vastgemaakt aan de toplatten van een onderkamer. Om te voorkomen dat je dan de raatjes kapot trekt (en het een plakkerige smeerboel wordt) kun je bijvoorbeeld op maat geknipte stukjes hard plastic op de toplatten leggen. De raatjes worden dan aan die losse stukjes plastic vastgemaakt, en kunnen dan voor het grootste deel intact worden uitgenomen.


De Kieler opzetkamertjes zijn in verschillende hoogtes verkrijgbaar, en ook de opzetkamertjes voor het Segeberger bevruchtingskastje passen op de moderne Kieler, en visa versa. De binnenmaten van deze verschillende kastjes en opzetstukjes verschillen uiteraard wel van elkaar, en aldus kan het maar zo zijn dat je bij het verenigen te grote raatjes moet bijknippen[1]. Afhankelijk van de gewenste toepassing kan het dus aanbevelswaardig zijn om bij het kopen van (extra) kastjes en/of opzetstukjes goed op te letten of ze ook kwa binnenmaat goed bij elkaar passen!


Filmpje

Hier wordt een Kieler / Segeberger torentje gevoerd met behulp van een jampotje bovenop vier latjes en een plank met een gat er in. Dankzij de vier latjes "zweeft" de plank ongeveer een bijenruimte boven de toplatjes van het bovenste opzetstukje.

In onderstaand filmpje zie je - ter overwintering - een Kieler bevruchtingskastje met daar bovenop drie (Segeberger) opzetstukjes. Dit is dus een samenvoeging van voorheen vier bevruchtingsvolkjes in zowel Kieler- als Segeberger bevruchtingskastjes. Al met al bevat dit torentje zo een behoorlijke inhoud.

De raatjes uit een Kieler bevruchtingskastje zijn onderaan iets te breed voor de Segeberger opzetstukjes. Daar moet je dus iets vanaf snijden/knippen.

Het gedurende de winter dichtslibben van de uitschuifbare bodem is voorkomen door deze bodem simpelweg te verwijderen, en door het torentje vervolgens bovenop een passend raamwerk te zetten (in de film zie je wat er wordt bedoeld).

Al doende ontstaat "vanzelf" een extra vliegopening onder de al bestaande. Dit is van belang voor zowel de extra benodigde toegangsruimte (het torentje bevat immers veel meer bijen dan voorheen een enkel bevruchtingskastje) als voor de extra benodigde ventilatie. De vliegopening is met een paar blokjes hout iets smaller gemaakt.

Voetnoten

  1. Een kleiner raatje kan in een groter kastje natuurlijk gewoon verder worden uitgebouwd.