Oxaalzuur sproeien

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zo is duidelijk zichtbaar wat er in zit!
Vervoer in plastic zak voor het geval de plantenspuit nog wat lekt of nog nat is o.i.d.

Het oxaalzuur sproeien is een vorm van varroabestrijding.

Het oxaalzuur sproeien doe je in een broedloze periode in voorjaar of zomer. Denk in dit kader aan het besproeien van natuurzwermen, broedafleggers, of broedloze kunstzwermen voordat er (nieuw) broed is [1].

 • De te gebruiken concentratie van oxaalzuur betreft 30 gram oxaalzuur opgelost in 1 liter water.
 • Je besproeit (bijvoorbeeld met een plantenspuit) beide kanten van alle ramen waar bijen[2] zitten.
  • Deze behandeling kun je dus echt niet in de winter doen. Veel te koud! In dat geval pas je het al genoemde 'oxaalzuur druppelen', of het oxaalzuur verdampen toe.
  • Als je niet loodrecht, maar schuin (liefst vanaf de kant van de onderlat), op de ramen sproeit komt er minder van de oxaalzuuroplossing in de cellen terecht. Dat kan gunstig zijn voor eventueel al aanwezige open broed.
 • Bij voorkeur doe je deze behandeling op een moment dat zoveel mogelijk bijen thuis zijn (heel vroeg, of juist laat op de dag) zodat je zoveel mogelijk bijen raakt.
  • Gezien de voorkeur van de varroamijt voor voedsterbijen[3] zitten er overigens meer varroamijten op de huisbijen dan op de haalbijen. Hierdoor is het 'oxaalzuur sproeien' toch ook al zeer effectief als (nog) niet alle (haal)bijen thuis zijn.
 • Besproei de bijen tot er een grijze waas kleine druppeltjes te zien is, maar niet te nat (de kleine druppeltjes moeten niet aan elkaar gaan hechten tot grotere druppels).
 • Neem maatregelen om te voorkomen dat je zelf met de oxaalzuuroplossing in aanraking komt.
  • Denk bijvoorbeeld aan waterdichte handschoenen.
  • Besproei niet met veel te kleine druppeltjes zodat er een nevel ontstaat die gaat zweven met kans op inademing! Je kunt ter bescherming ook een mondkapje opdoen.


(In de aan/uit te zetten ondertiteling wordt nog een nadere toelichting gegeven.)

Voetnoten

 1. Of anders minstens voordat er weer nieuw gesloten broed is.
 2. Het gaat uiteraard om het besproeien van bijen, niet om het besproeien van raat.
 3. Samuel D. Ramsey, Ronald Ochoa, Gary Bauchan, Connor Gulbronson, Joseph D. Mowery, Allen Cohen, David Lim, Judith Joklik, Joseph M. Cicero, James D. Ellis, David Hawthorne, and Dennis vanEngelsdorp. Varroa destructor feeds primarily on honey bee fat body tissue and not hemolymph. PNAS January 29, 2019 116 (5) 1792-1801