Pollenwaarde

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De in de drachtplantentabel opgenomen pollenwaarde van een plant zegt niets over de kwaliteit van het stuifmeel. Uit verschillende onderzoeken[1] komt naar voren dat bijen ook niet in staat zijn om de verschillende kwaliteiten van het stuifmeel van verschillende planten te onderscheiden. Bijen brengen zelfs wel eens stoffen in de bijenkast die alleen maar op stuifmeel lijken!


De pollenwaarde van een plant geeft daarom "alleen" aan in welke mate betreffende plant op stuifmeel wordt bevlogen. In de via de drachtplantentabel te benaderen individuele planten wordt daarom liever gesproken over 'Bevlieging door honingbijen'.


De volgende factoren zijn van invloed op de mate waarin een plant op pollen wordt bevlogen:

  • de herkenbaarheid van plant als leverancier van stuifmeel
    • een windbestuiver zonder bloemen zal minder snel worden gevonden dan een plant met (voor de bij) opvallende bloemen. Dit ligt dus niet aan een lagere kwaliteit van het stuifmeel: over het algemeen heeft het stuifmeel van planten waarvan het stuifmeel door de wind verplaatst wordt, niet meer of minder eiwit dan het stuifmeel van planten die door insecten of andere dieren worden bestoven[2]
  • de hoeveelheid stuifmeel
  • de toegankelijkheid van het stuifmeel.


Vooral een gevarieerd aanbod aan stuifmeel (van verschillende planten) garant moet staan voor een complete voeding.


Voetnoten

  1. Anton Imdorf, Kaspar Ruoff, Peter Fluri. Volksentwicklung bei der Honigbiene. Agroscope Liebefeld-Posieux forum, 2008, Nr. 68d.
  2. Nieuwsbrief bijen@wur. 'Stuifmeel en honingbijen'. juli 2008, paragraaf 'Voedingswaarde'.