Stertselen

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een stertselende honingbij.

De werkbijen stertselen om hun volksgenoten te lokken. Dat kan op verschillende momenten van belang zijn:

  • Er wordt gestertseld opdat de andere bijen gemakkelijker het bijenvolk weten (terug) te vinden. Dit stertselen gebeurt bijvoorbeeld nadat de imker de bijenwoning heeft geopend, als de moer op bruidsvlucht is, als jongen bijen orienteren, of na het scheppen van een zwerm.
  • Er wordt gestertseld bij bronnen van grondstoffen (bijvoorbeeld water). Hoe minder zo'n grondstof uit zichzelf geurt hoe meer de bijen ter plekke gaan stertselen. Deze conclusie is getrokken naar aanleiding van onderzoek met al dan niet geurend suikerwater.

Bij het stertselen houden de werkbijen het achterlijf omhoog en ontbloten ze de Nasonovklier om het Nasonovferomoon te verspreiden.

Dit stertselen kan goed worden onderscheiden van het ventileren omdat de bijen dan hun achterlichaam niet omhoog houden.


In het onderstaande filmpje zie je eerst stertselenden bijen bij een in een kieps geschepte zwerm. Daarna zie je stertselende bijen op een kast. Dat betreft een voor de bijen nieuwe kast waar het volk net in is overgehangen. Bij dat overhangen komen alleen de bijen op de ramen mee. Door het stertselen kunnen ook de andere bijen de nieuwe kast vinden (en gaan dan vaak enthousiast mee-stertselen).