Suikersmelter

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een suikersmelter van Jaap van Popering. Hij heeft in het deksel van de onderste emmer negen gaten van 35 millimeter gemaakt (dat is steviger dan een enkel groot gat). Onderin een kraantje met een slang om de opgeloste suiker af te kunnen tappen . De bodem van de bovenste emmer heeft dus gaatjes van 1,5 milimeter.

Een suikersmelter is in feite een suikeroplosser (van suiker opgelost in water). Met behulp van een suikersmelter kan met weinig moeite, zonder verwarming en zonder roeren, een verzadigde suikeroplossing worden gemaakt, die direct aan de bijen kan worden gevoerd (bijvoorbeeld voor de inwintering).

In Vlaanderen noemt men zo'n toestel ook wel "Sucapi".

Constructie

Het geheel bestaat uit twee vaten (of emmers) die op elkaar geplaatst kunnen worden. De bodem van het bovenste vat moet gaatjes van 1,5 mm. bevatten. Als er op het onderste vat een deksel moet, dan moeten er in dat deksel uiteraard wel openingen worden aangebracht. Als het om ontilbare grote vaten gat dan is het handig om onder aan het onderste vat een aftapkraan te monteren.

Het is handig om het onderste vat doorzichtig te laten zijn, of om er een verticaal doorzichtige buis aan te monteren, om tijdig te zien dat het onderste vat volloopt.

werkwijze

Het bovenste vat wordt eerst met een laag kristalsuiker gevuld waaraan zoveel water wordt toegevoegd dat ook het bovenste laagje suiker nog maar net nat is. Een klein beetje suikerwater zal dan wellicht al in het onderste vat lopen, maar het restant zal gaan werken als een buffer tegen te snelle doorstroming. Hierna wordt er zoveel (telkens eerst) extra suiker en (daarna) extra water in het bovenste vat gedaan dat er in totaal (inclusief de reeds bij het maken van de buffer gebruikte hoeveelheden) sprake is van een verhouding van 8 (kg suiker) : 5 (liter water). Deze verhouding levert 10 (liter) suikerwater op. Eventuele volgende bijvullingen moeten ook in deze zelfde verhouding gebeuren.

De suiker zal in het bovenste vat langzaam oplossen en als suikerstroop in het onderste vat terechtkomen.

Onderstaand een filmpje van een suikersmelter in bedrijf. Nadat alle suikerwater in de onderste emmer is gedruppeld wordt ook even de bovenste emmer schuin gehouden zodat je aan de onderkant van die emmer de gaatjes in de bodem kunt zien.