Suikerwater
Suikerwater is water waarin suiker[1] is opgelost. Suikerwater wordt aan bijen gegeven om ze de benodigde brandstoffen te voeren.
Aan bijenvolken in bijenkasten wordt het suikerwater meestal in een voerbak aan de bijen aangeboden, maar het kan bijvoorbeeld ook in een omgekeerd jampotje waarbij er in het deksel een paar gaatje zitten.
In bijenkorven wordt het suikerwater meestal in een bak onderin de korf aangeboden waarbij in de bak ook stro of iets dergelijks wordt gedaan om te voorkomen dat de bijen in het suikerwater verdrinken.
Afhankelijk van de doelstelling wordt er meer of minder suiker in het water opgelost:
- Voor het inwinteren wordt een verhouding van 3:2 (3 kg suiker op 2 liter water) aanbevolen. Als je eind juli / begin augustus begint met inwinteren dan kunnen de bijen vanwege de temperatuur nog gemakkelijk grotere hoeveelheden tegelijkertijd verwerken. Hiervoor gebruik je dan de in de handel verkrijgbare voerbakken van bijvoorbeeld 2 of 6 liter. Begin oktober is dat al veel moeilijker en moet het voer meestal veel dichter op het volk worden aangeboden (bijvoorbeeld met behulp van een jampotje met een paar gaatjes in het dekseltje dat je omgekeerd op een gat in de dekplank zet).
- In diverse onderzoeken is gebleken dat suikerwater geen slechtere of betere overwintering geeft dan overwintering op honing.
- Voor het voeren van een in mei / juni gevangen zwerm wordt een verhouding van 1:1 (1 kg suiker op 1 liter water) aanbevolen. De grotere hoeveelheid water zou bevordelijk zijn voor de raatbouw. Het gaat hierbij niet om grote hoeveelheden. Het volk moet voldoende aanvoer van suikerwater hebben om te kunnen bouwen, meer niet. Meestal wordt er dan een aantal keer en jampotje met suikerwater aangeboden. Deze wordt dan omgekeerd op het gat in de dekplank gezet waarbij in het deksel van het jampotje dan een paar gaatjes zitten.
- Als onderdeel van de bestrijding van AVB worden in drachtarme perioden kleine hoeveelheden suikerwater gevoerd: een kwart liter per dag 1: 1.
De bijen moeten het aangeboden suikerwater uiteraard wel weten te vinden. Je kunt dit op verschillende manieren stimuleren:
- je kunt vanaf de voerconstructie ietwat suikerwater in het volk te druppelen (zodat er liefst een door de bijen te volgen spoor tot bij het suikerwater ontstaat); hierbij wel oppassen dat je niet buiten de constructie en kast morst, want dat kan roverij uitlokken.
- je kunt het suikerwater een voor de bijen aantrekkelijk geurtje geven; bijvoorbeeld door er een beetje honing of kamille in te doen.
Het oplossen van suiker gaat veel gemakkelijker in warm (of zelfs kokend) water. Hierbij hoef je niet bang te zijn voor het ontstaan van het voor bijen giftige Hydroxymethylfurfural (HMF). HMF onstaat uit fructose. Om uit "gewone" suiker[1] HMF te laten ontstaan moet dat eerst worden gesplitst (geinverteerd) in glucose en fructose en dat gebeurt niet zomaar spontaan als je alleen maar "gewone" suiker in warm water oplost.
Suikerwater gemaakt met warm water uit de kraan hoeft niet eerst geheel af te koelen voordat het aan de bijen wordt gevoerd.
Je kunt ook overwegen om zelf een suikersmelter te maken. Dan hoef je niets warm te maken, èn niet te roeren.
Let wel, er zijn omstandigheden waarop je in plaats van suikerwater beter suikerdeeg, borstplaat of losse kristalsuiker aan de bijen kunt aanbieden.
Suikerwater wordt ook gebruikt in het kader van drijfvoeren.