Vergilius

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Romeins mozaiek van Vergilius


Publius Vergilius Maro was een Romeins dichter, die ook veel over bijen heeft geschreven.

Vergilius werd geboren in een klein dorpje bij de stad Mantua in Noord Italië en leefde van 70 – 19 voor onze jaartelling. Het was een woelige tijd in de Romeinse geschiedenis, getekend door een groot aantal burgeroorlogen. Keizer Augustus wilde hier een einde aan maken; hij wou graag een tijdperk van welvaart en vrede brengen.

Van oorsprong waren de Romeinen boeren maar het leven op het platteland was door de oorlogen volkomen ontwricht. Keizer Augustus wilde dit herstellen en verzocht een van de grootste dichters uit zijn tijd, Vergilius, in een groots leerdicht de verkwikkingen van het landleven te promoten. Dit leidde tot een groots werk over de Landbouw ( de Georgica); het 4e hoofdstuk handelt over de bijenteelt. Het werd een prachtig leerdicht van 565 versregels, waarin Vergilius alles samenvatte wat hij te weten kon komen over bijen. Zijn voornaamste bron was de Griekse wetenschapper Aristoteles, maar ook alles wat daarna aan kennis en ervaringen werd opgedaan heeft Vergilius opgetekend. Het is geen handboek voor bijentelers maar het geeft een beeld van de kennis die men in die tijd had over bijen.

Ida Gerardt, een dichteres uit de vorige eeuw, was een groot bewonderaarster van Vergilius. Zij maakte een beroemd geworden vertaling van de Georgica in dichtvorm.