Vlieger

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het maken van een vlieger is een van de verschillende manieren om een kunstzwerm te maken.

Werkwijze voor het maken van een vlieger

Het hoofdvolk wordt een aantal meters verschoven, en op de plaats waar hij stond komt een nieuwe kast die bij voorkeur veel op de oude lijkt. Deze nieuwe kast (de vlieger) wordt bevolkt met twee raampjes brias uit het hoofdvolk met de opzittende bijen plus de koningin.

Alle haalbijen zullen na het fourageren in de vlieger terecht komen. Op deze manier komen er dus heel veel haalbijen in de vlieger, maar slechts weinig jonge bijen. Het is daarom zaak om voldoende jonge bijen (vanuit het broednest of de honingkamer) en voldoende uitgebouwde ramen (haalbijen kunnen niet meer zo goed raten bouwen) aan de vlieger mee te geven.

Omdat er bij de start van de vlieger maar heel weinig broed aanwezig is, zal de vlieger zeer veel nectar kunnen verzamelen. Hier kan dus een honingkamer op.

Het hoofdvolk zonder koningin zal via redcellen een nieuwe koningin maken. Om te voorkomen dat dat volk vervolgens grotendeels wegzwermt dienen er, op de 13e dag na het maken van de kunstzwerm, tegen de avond doppen (in dit geval redcellen) te worden gebroken. Tegen de avond, zodat er niet ineens toch nog allerlei koninginnen met een gedeelte van het volk zullen vertrekken. 's Nachts steken de koninginnen elkaar dood totdat er maar één over is, die zal vervolgens dus in het hoofdvolk blijven.

In de Aalster methode worden kunstzwermen gemaakt middels deze vlieger, of anders middels de veger.

Het voordeel van de vlieger ten opzichte van de veger is dat door het verplaatsten van het hoofdvolk en een uurtje te wachten (bij mooi weer) het zoeken van de koningin veel gemakkelijker zal zijn, immers veel van de haalbijen zullen dan na het fourageren naar de oude plek zijn teruggevlogen.

Broedloze vlieger

Bij een broedloze vlieger gaan er geen raampjes broed mee naar de vlieger. De instructie, om aan de vlieger voldoende jonge bijen en voldoende reeds uitgebouwde ramen mee te geven, geldt dan des te sterker. In een broedloze vlieger kun je, zolang er nog geen gesloten broed is, een oxaalzuurbehandeling (tegen de varroamijt) doen. Dit doe je dus ergens binnen 9 dagen na het maken van de broedloze vlieger.

Gerelateerde informatie