Voer

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De bijen verzamelen dit stuifmeel echt niet voor niets.
Borstplaat vanuit de winkel is meestal alleen voor consumptie door mensen bedoeld. Allerlei aroma- of kleurstof-toevoegingen zijn voor de bijen echt veel minder geschikt.

Als een bijenhouder zegt dat een bijenvolk te weinig voer heeft dan doelt hij/zij meestal op een gebrek aan honing, maar de honingbij heeft naast brandstoffen (zoals honing) ook bouwstoffen (stuifmeel) nodig.

Als je een volk wilt bijvoeren, dan is het natuurlijk het gemakkelijkst om daarvoor honing of stuifmeel uit een ander volk (met meer dan voldoende voer) te gebruiken.

Als we bijvoorbeeld een nieuw volkje maken dat (bijvoorbeeld wegens afvliegen) alleen maar uit jonge bijen zal bestaan, dan kan het verstandig zijn om zo'n volkje ook een stuifmeelraam mee te geven. Het duurt dan immers wel even voordat er voldoende haalbijen zijn.


Om zo te kunnen voeren moet je echter wel een of meerdere volken met overdaad hebben (en als er te weinig dracht is dan hebben vaak op een bepaald moment alle volken tegelijk tekort). Bovendien heeft dergelijk overhangen van ramen ook nadelen:

  • minder honingoogst, en
  • met de uitwisseling van honing en stuifmeel kunnen onbedoeld ook ziekten tussen de bijenvolken worden uitgewisseld.


Gelukkig is het mogelijk om de bijen ook met andere producten te voeren. In de loop der tijd zijn er zowel vervangers voor honing (zoals suikerwater in een voerbak, suikerdeeg, borstplaat, of kristalsuiker) als stuifmeelvervangers ontwikkeld.