Observatiekast

Uit Imkerpedia
(Doorverwezen vanaf Waarneemkast)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze observatiekast was te zien in Bee at Home, Floriade 2002.
Deze Veluwse waarneemkast dateert van rond 1900. In dit bijzondere exemplaar bevinden zich vier wanden met elk vijf rechthoekige ruitjes die weer door houten schotten kunnen worden afgesloten.

Een observatiekast (vanouds ook wel waarneemkast of toonkast genoemd) is meestal 2 of 3 ramen hoog met aan weerszijden een glazen wand, zodat men alle werkzaamheden van het bijenvolk kan waarnemen, zoals:

  • eitjes leggen door de koningin,
  • broed verzorgen door de werksterbijen,
  • nectar en stuifmeel verzamelen en opbergen,
  • was zweten en raten bouwen,
  • het uitkomen van de jonge bijen,
  • schoonmaken en de cellen poetsen,

Een observatie kast is aldus zeer interessant voor educatie, onder meer voor scholen, verenigingen, tentoonstelingenen bijen- en/of honingmarkten.

Een observatiekast is meestal voorzien van extra buitendeurtjes om warmteverlies tegen te gaan, en dient altijd zo geplaatst dat het niet direct wordt beschenen door de zon.


De observatiekast in onderstaand filmpje gebruikt bovendien zowel binnnen als buiten de observatiekast handdoeken ter isolatie. Deze observatiekast is met de vliegopening tegen een precies passend portaaltje geschoven waaraan een doorzichtige "slurf" zit. Door die "slurf" kun je de bijen ook volop zien aankomen en vertrekken.

(In de aan/uit te zetten ondertiteling wordt een nadere toelichting gegeven.)


Datering:

1750 tot heden.

Voorkomen:

Wereldwijd