Zegelwas

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Als een imker het heeft over zegelwas dan heeft hij/zij het niet over het oude gebruik waarbij een brief werd gedicht m.b.v. van wat bijenwas en een stempel.

Voor een imker is zegelwas de hoge (=witte) kwaliteit bijenwas die gewonnen kan worden van de wasdekseltjes van honing.

De wasdekseltjes van honing bestaan helemaal alleen uit bijenwas. Dit, om de honing helemaal luchtdicht af te sluiten. Dat is niet zo bij de dekseltjes op het gesloten broed dat wel lucht moet doorlaten. Hierin zitten ten gunste van de luchtdoorlaatbaarheid juist ook andere materialen.

Ook verse nog nimmer bebroede bijenraat is nog helemaal wit (en van dezelfde kwaliteit als zegelwas), maar nadat er een flink aantal malen broed in heeft gezeten wordt de raat steeds donkerder van kleur. De hieruit gewonnen bijenwas is daarom niet meer zo mooi zuiver en wit (en eerder geel of zelfs oranje) als die van de zegelwas van de dekseltjes van de honingramen die bij het ontzegelen van de honingramen worden gehaald (vlak voorafgaand aan het slingeren van de honingramen).

Bij het winnen van bijenwas uit bijenraat wordt de was er (m.b.v. een wassmelter) uit gesmolten. Bij de winning van zegelwas volstaat het goed met koud water afspoelen van de wasdekseltjes. Koud water, want anders smelt de was en verstopt de riolering.