Aalster methode

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Aalstermethode is een methode waarbij door het maken van een kunstmatige zwerm en het opkweken van een redcel-moer een groot volk in het voorjaar wordt gegarandeerd.

Het maken van een kunstzwerm gebeurt dan op één van twee manieren. Men maakt een veger of men maakt een vlieger. In beide gevallen komt de moer met een groot aantal bijen in een nieuwe kast terecht, bij de veger op een nieuwe plaats, bij de vlieger op de oude plaats.


In de veger of de vlieger wordt het natuurlijke zwermen dus simpelweg nagebootst. Daarna heeft de imker echter het meeste werk met het gedeelte waar de koningin uit is gehaald. Zonder koningin is dit gedeelte eerst een aantal uren de kluts kwijt (en vertonen zogeheten moerloos gedrag), ze zoeken tevergeefs naar de koningin, maar daarna zullen ze al snel zelf een nieuwe koninginnen gaan maken op larven van een dag oud.

De horizontale cellen waarin deze zich bevinden worden uitgebouwd naar verticaal (redcel) en de aanwezige larve krijgt terstond de voor koninginnen zo noodzakelijke konininginnen gelei. REDCELLEN zijn het waarin ze nu geboren worden. Na 12 dagen zullen de eerste koninginnen geboren worden. (nog 5 dagen ei plus 7 dagen pop) Nu is het zaak geen zwermen te krijgen doordat er een toestand van tuters en kwakers op zijn beloop wordt gelaten. Daarvoor moet men de 13 de dag na het maken van de kunstzwerm doppen breken. De kast wordt geopend tegen de namiddag en vroege avond en raampje voor raampje zal aan beide kanten moeten worden nagekeken op aanwezige doppen, deze worden dan of losgehaald zodat de koningin gedwongen wordt in het volk te lopen of ze worden uitgesneden en aldus verwijderd. Het is dus dan mogelijk meerdere koninginnen in een volk te laten lopen. Door het late tijdstip zullen er geen zwermen afkomen en gedurende de nacht zullen de koninginnen onderling uitmaken wie de moer van het volk wordt; er blijft er dus maar één over!!!Voordelen van deze methode:

  • overzichtelijk en duidelijke methode
  • door beginners als ook voor gevorderden gemakkelijk uit te voeren.
  • geen extra materialen en gereedschappen nodig


Nadelen van deze methode:

  • Geen selectie op de specifieke eigenschappen van de volken
  • Het werken met redcel moeren (die van nature kleiner zijn)
  • het moeten zoeken van de koningin