Actieradius van de haalbij

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De actieradius van de haalbij, de afstand vanaf het bijenvolk waarbinnen de haalbijen de diverse grondstoffen (nectar, water, stuifmeel, propolis) halen, is normaal gesproken maximaal 3 kilometer.


Als je een bijenvolk wilt verplaatsen dan moet je uiteraard met deze actieradius van de haalbij rekening houden.


Onder de volgende omstandigheden is de actieradius anders dan 3 kilometer:

 • Nabij het bijenvolk heerst schaarste.
  • Als er nabij het bijenvolk geen nectar meer is te vinden (waarbij er dus ook al roverij kan optreden), terwijl er op grotere afstand wel veel dracht is (zoals bijvoorbeeld heidevelden op afstand) dan wordt er zelfs nog wel tot op 10 kilometer van het bijenvolk gefourageerd[1].
 • Nabij het bijenvolk heerst overvloed.
  • De opbrengst vanaf een drachtgebied neemt af naarmate de afstand tot een drachtgebied toeneemt. Met elke 100 meter afstand neemt de opbrengst met 5% af. Het normale rendabele vliegbereik ligt hierdoor binnen 1,5 to 2 kilometer[2]. De bijen zullen niet ver halen wat dichtbij verkrijgbaar is. Bij overvloed is de actieradius dus kleiner.
 • Koude weersomstandigheden (zoals in het voorjaar of het late najaar) . In dat geval is de actieradius kleiner.
 • Het volk bestaat vooral uit jonge bijen.
  • Bij volken met voornamelijk jonge bijen (zoals bijvoorbeeld pas opgezette bevruchtingsvolkjes en schudzwermen) is de actieradius kleiner, omdat deze jonge bijen nog niet ver van de oude standplaats zullen zijn weggeweest (alleen voor ontlasten en oriënteren).


Voetnoten

 1. M.Beekman, F.L.W.Ratnieks. Long-range foraging by the honey-bee, Apis mellifera L. Functional Ecology, 2000 14, 490–496.
 2. J.J. Speelziek. Werkboek bijenhouden. 1996, blz. 84