Adderwortel: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
Regel 12: Regel 12:
  
 
==Pollen informatie==
 
==Pollen informatie==
Het stuifmeel van de '''adderwortel''' bevat voor bijen giftige stoffen<ref>Henk van der Scheer en Mari van Iersel. Fout (stuif)meel!?. [[Maandbladen voor bijenteelt sinds 1898|''bijen''houden]], december 2010</ref>, maar dat leidt meestal niet tot buitengewoon grote bijensterfte aangezien het bijenvolk gewoonlijk van meerdere planten stuifmeel haalt zodat het effect van het stuifmeel van de adderwortel voldoende wordt verdund.  
+
Het [[stuifmeel]] van de '''adderwortel''' bevat voor bijen giftige stoffen<ref>Henk van der Scheer en Mari van Iersel. Fout (stuif)meel!?. [[Maandbladen voor bijenteelt sinds 1898|''bijen''houden]], december 2010</ref>, maar dat leidt meestal niet tot buitengewoon grote bijensterfte aangezien het bijenvolk gewoonlijk van meerdere planten stuifmeel haalt zodat het effect van het stuifmeel van de adderwortel voldoende wordt verdund.  
 
* Kleur        : grijs-wit
 
* Kleur        : grijs-wit
  

Huidige versie van 17 dec 2010 om 10:04

(Persicaria bistorta, synoniem Polygonum bistorta)

Adderwortel.

Omschrijving en kenmerken

Het aantal groeiplaatsen van de adderwortel in het wild neemt langzaam af, maar de plant wordt regelmatig in tuinvijvers gekweekt en kan vandaar uit weer verwilderen.

  • Bloeiperiode : mei - augustus
  • Hoogte, rsp. afmeting : 30 - 100 centimeter
  • bevlieging door honingbijen: (np)3
  • Regionale benaming(en): addertong, bloedkruid, hertstong met bloemen, longenkruid, miltkruid, naterwortel, njirrewoartel (Fries) en slangenwortel.


Pollen informatie

Het stuifmeel van de adderwortel bevat voor bijen giftige stoffen[1], maar dat leidt meestal niet tot buitengewoon grote bijensterfte aangezien het bijenvolk gewoonlijk van meerdere planten stuifmeel haalt zodat het effect van het stuifmeel van de adderwortel voldoende wordt verdund.

  • Kleur : grijs-wit


Verwijzingen en bronnen


Voetnoten

  1. Henk van der Scheer en Mari van Iersel. Fout (stuif)meel!?. bijenhouden, december 2010