Afbotsen: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Verwijst door naar Slachten)
 
Regel 1: Regel 1:
#redirect [[slachten]]
+
'''Afbotsen''' is een term uit de [[korfimkerij]] die in de volgende gevallen wordt gebezigd:
 +
* het afbotsen van een volk in een lege korf om het volk naar een nieuwe lege korf over te plaatsen met achterlating van de oude raat: De korf met raat en volk wordt op een lege korf bevestigd waarna de bijen in de lege korf worden gebotst. Hierna kan men de honing uit de oude korf oogsten. Resterend raat en broed gaat niet terug (zodat aldus oude raat wordt afgevoerd). Uiteraard kan er in plaats van gebotst ook naar een lege korf worden [[jagen|gejaagd]].
 +
* het (af)botsen van het volk nadat de [[tuten en kwaken|tuter]] is waargenomen: Je sluit het vlieggat en doekt de korf op. Daarna laat je de korf enkele malen met de kop en met kracht op een ondergrond botsen. Hierdoor zullen alle al rijpe moeren uitlopen, en de nog niet rijpe moeren zullen hierdoor dood gaan. Hierna laat je de korf op zijn kop staan en [[jagen|jaag]] je alle bijen tegen het doek. Aldus blijft de korf een nacht staan waarna deze weer op de oude plek en open kan worden gezet. Deze vorm van (af)botsen is min of meer de korf-pendant van het [[doppen breken]] in [[bijenkasten]].

Versie van 25 sep 2010 12:09

Afbotsen is een term uit de korfimkerij die in de volgende gevallen wordt gebezigd:

  • het afbotsen van een volk in een lege korf om het volk naar een nieuwe lege korf over te plaatsen met achterlating van de oude raat: De korf met raat en volk wordt op een lege korf bevestigd waarna de bijen in de lege korf worden gebotst. Hierna kan men de honing uit de oude korf oogsten. Resterend raat en broed gaat niet terug (zodat aldus oude raat wordt afgevoerd). Uiteraard kan er in plaats van gebotst ook naar een lege korf worden gejaagd.
  • het (af)botsen van het volk nadat de tuter is waargenomen: Je sluit het vlieggat en doekt de korf op. Daarna laat je de korf enkele malen met de kop en met kracht op een ondergrond botsen. Hierdoor zullen alle al rijpe moeren uitlopen, en de nog niet rijpe moeren zullen hierdoor dood gaan. Hierna laat je de korf op zijn kop staan en jaag je alle bijen tegen het doek. Aldus blijft de korf een nacht staan waarna deze weer op de oude plek en open kan worden gezet. Deze vorm van (af)botsen is min of meer de korf-pendant van het doppen breken in bijenkasten.