Apis mellifera

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het natuurlijke verspreidingsgebied van onze westerse honingbij. Ook in geheel Afrika en het Midden-Oosten dus!

De westerse honingbij (Apis mellifera)[1] is slechts één van de soorten uit het geslacht (Apis), en komt van nature alleen voor in Europa, Afrika en het uiterste westen van Azië.


In dit immense gebied is er sprake van allerlei min of meer geïsoleerde gebieden met verschillende klimatologische omstandigheden die hebben geleid tot verschillende ondersoorten. Op grond van door Gottfried Goetze bepaalde uiterlijke kenmerken, zijn er binnen de soort Apis mellifera in totaal zelfs zo'n kleine dertig ondersoorten te onderscheiden. Boven de Pyreneeën tot aan de Oeral (dus ook in de Lage Landen) betreft dat de ondersoort Apis mellifera mellifera (de donkere bij).


Als in Imkerpedia over onze honingbij wordt gesproken dan worden de (kruisingen van) de Apis mellifera ondersoorten bedoeld die heden ten dage in onze Lage Landen worden gehouden.


Voetnoten

  1. In de tiende druk van «Systema Naturae» van 1758 gaf Linnaeus aan onze honingbij de naam Apis Mellifera (honingdraagster). In de twaalfde druk veranderde hij dat in Apis Mellifica (honingmaakster) en ook deze laatste benaming wordt nog veelvuldig gebruikt.