Berlepsch Lagerbeute: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
Regel 1: Regel 1:
 
[[image:Berlepsch-lager01.JPG|thumb|365px|right|In de beschrijving bij deze tekening stonden de volgende binnenmaten: 41 cm hoog, 82 cm lang, en 23,5 cm breed. De kast op het plaatje moet dus waarschijnlijk hoger getekend.]]
 
[[image:Berlepsch-lager01.JPG|thumb|365px|right|In de beschrijving bij deze tekening stonden de volgende binnenmaten: 41 cm hoog, 82 cm lang, en 23,5 cm breed. De kast op het plaatje moet dus waarschijnlijk hoger getekend.]]
 
==Omschrijving==
 
==Omschrijving==
Deze door [[Berlepsch]] Berlepsch ontwikkelde Lagerbeute lijkt kwa technologie veel op [[Berlepsch Ständerbeute]]. Het volk in deze Lagerbeute kan echter zowel van boven af, als vanaf de achterkant worden benaderd.
+
Deze door [[Berlepsch]] ontwikkelde Lagerbeute <ref>Meyers Konversationslexikon: 2. Band: Atlantis - Blatthornkäfer: Hauptstück: Bienenzucht Seite 0909 - Bienenzucht (Berlepsch' Lager- u. Ständerbeute etc.; Schwarm- u. Zeidelmethode)</ref> lijkt kwa technologie veel op [[Berlepsch Ständerbeute]]. Het volk in deze Lagerbeute kan echter zowel van boven af, als vanaf de achterkant worden benaderd.
  
  
Regel 17: Regel 17:
  
 
==Navigatie==
 
==Navigatie==
* [[Bijenkasten|Naar het overzicht met alle bijenkasten]]
+
* [[Bijenkasten|Naar andere bijenkasten]]
* [[Bijen-behuizingen|Naar alle bijen-behuizingen, dus ook de stro-, en kloskorven]]
+
* [[Bijen-behuizingen|Naar alle bijen-behuizingen]]
 +
 
 +
 
 +
==Voetnoten==
 +
<references />

Huidige versie van 23 dec 2009 om 19:00

In de beschrijving bij deze tekening stonden de volgende binnenmaten: 41 cm hoog, 82 cm lang, en 23,5 cm breed. De kast op het plaatje moet dus waarschijnlijk hoger getekend.

Omschrijving

Deze door Berlepsch ontwikkelde Lagerbeute [1] lijkt kwa technologie veel op Berlepsch Ständerbeute. Het volk in deze Lagerbeute kan echter zowel van boven af, als vanaf de achterkant worden benaderd.


Een Lagerbeute is zodanig gebouwd dat de honingoogst niet van boven het volk, maar van achter het volk wordt weggehaald. Andere voorbeelden hiervan (ook heden ten dage) zijn de Golzbeute en de Top Bar Hive.


Deze Lagerbeute heeft 2 in plaats van 3 etagen (zoals bij Berlepsch Ständerbeute:) . In elke etage passen 20 ramen.


In Berlepsch tijd was het moerrooster nog maar nauwelijks bekend, en waarschijnlijk nog niet bij Berlepsch: om een aparte honingruimte te construeren wordt in deze Lagerbeute gebruik gemaakt van een scheidingsschot (van 1,3 cm dik) of een met plaatmateriaal dichtgetimmerd raam.

De werkbijen konden in die honingruimte komen via een gleuf in de bodem van de kast. Deze gleuf was 40 cm lang 10 cm breed en 1,9 cm diep. De middelste 20 cm van die 40 cm lengte was dan weer met een plank van 0,9 cm bedekt zodat daaronder een passseerruimte van 1 cm hoogte overbleeft. Genoemde gleuf kwam zodanig in het midden van de bodem dat de broedkamer, met het verplaatsen van het scheidingsschot boven het overkapte deel van de gleuf, een grootte kon krijgen van 12 tot 28 ramen. Als de bijen nog geen gebruik moesten maken van de honingruimte dan werd de toegang onderin afgesloten.


Navigatie


Voetnoten

  1. Meyers Konversationslexikon: 2. Band: Atlantis - Blatthornkäfer: Hauptstück: Bienenzucht Seite 0909 - Bienenzucht (Berlepsch' Lager- u. Ständerbeute etc.; Schwarm- u. Zeidelmethode)