Bierviltjes- en sponsdoekmethode

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De sponsdoekmethode is een mierenzuurbehandeling ter bestrijding van de varroamijt.


De sponsdoekmethode is een voorbeeld van een zogeheten schokbehandeling waarbij herhaaldelijk een hogere concentratie mierenzuur wordt toegepast:

  • Per broedkamer moet met behulp van een sponsdoek[1] 30 milliliter mierenzuur (60 of 65%) worden verdampt.
  • Deze verdamping met sponsdoek dient 3 tot 4 keer met een tussenperiode van 4 tot 7 dagen te worden herhaald.

Er zijn ook werkwijzen (zoals met de Liebig verdamper of met de Nassenheider verdamper) waarin het mierenzuur veel geleidelijker bij het bijenvolk terecht komt.


In concreto wordt een sponsdoekje met mierenzuur bovenop of onder de bijenramen gelegd:

  • Wanneer de sponsdoek bovenop de ramen wordt gelegd loop je een groter risico dat de mierenzuurverdamping te snel gaat, waardoor meer bijen dan normaal schade kunnen ondervinden. Als het enigzins kan verdient daarom een behandeling van onderaf de voorkeur.
  • Bij bijenkasten met een varroabodem kan prima het sponsdoekje onder de ramen worden aangeboden. Je legt het sponsdoekje met mierenzuur dan op de varroalade.

De bodem van de bijenkast dient gedurende de behandeling te zijn afgesloten (bij de behandeling vanaf onder is dat natuurlijk automatisch het geval). Bij voorkeur niet behandelen bij dagtemperaturen boven de 25°C en/of 's nachts lager dan 12°C.


Om het opbruisen van de bijen door de plotselinge verdamping te voorkomen verdient het aanbeveling om het mierenzuur vóór toepassing in de koelkast te koelen waardoor de verdamping geleidelijker zal verlopen.

Het kan ook handig zijn om de sponsdoekjes al thuis van mierenzuur te voorzien en in een plastic zakje in een afgesloten bakje in de koelkast te koelen. Ter plekke kan de behandeling dan veel sneller worden uitgevoerd, en bovendien is dan ook het sponsdoekje koel.


De eerste behandeling na de laatste honingoogst uitvoeren (wel eerst een bakje voer geven ter vervanging van de afgenomen honing), de tweede behandeling na het inwinteren.


Voetnoten

  1. Het sponsdoekje moet ongeveer 20cm x 20cm x 0,5cm groot zijn waarop het mierenzuur gelijkmatig wordt verdeeld.