Bijenallergie

Uit Imkerpedia
Versie door Hans van der Post (overleg | bijdragen) op 29 okt 2009 om 10:39 (Wat is een allergie? Bij een allergische reactie reageert het immuunsysteem onnodig op bepaalde stoffen die we allergenen noemen.)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wat is een allergie? Bij een allergische reactie reageert het immuunsysteem onnodig op bepaalde stoffen die we allergenen noemen. Het kan gaan om huisstofdeeltjes (meer bepaald de uitwerpselen van de huisstofmijt), stuifmeel, epithelen van huisdieren (huidschilfers of haartjes), het eiwit van eieren of melk, en tal van andere stoffen.

Wat gebeurt er precies? Bij een eerste contact met een allergeen maakt het immuunsysteem antistoffen aan maar ontstaat nog geen allergische reactie. Bij een hernieuwd contact met dezelfde stof komen chemische stoffen vrij die inwerken op cellen in ons lichaam. Een allergische reactie is het resultaat. Afhankelijk van de plaats waar de chemische stoffen vrijkomen, manifesteert de allergie zich ter hoogte van de luchtwegen (bv. astma), de neus (bv. hooikoorts) of de huid (bv. atopisch eczeem). Wanneer allergenen in de algemene circulatie terechtkomen, zoals na een wespensteek of na inname van een bepaald geneesmiddel, kan dat een bloeddrukdaling of shock teweegbrengen waarbij snel ingrijpen noodzakelijk is. Elke persoon kan in principe anders en in verschillende mate reageren op hetzelfde allergeen.

Allergische reacties op bijengif :

De reactie(s) op een bijensteek kunnen gemiddeld genomen, worden onderverdeeld in drie soorten: 1. iemand reageert niet, heeft nergens last van;

2. er ontstaat plaatselijk een zwelling variërend in grootte van enkele centimeters tot een heel ledemaat dat gezwollen kan raken. Deze reacties worden in de loop van het bijenseizoen vaak milder;

3. Er ontstaan klachten op afstand van de steek, zoals bijv. jeuk, algehele roodheid, galbulten, misselijkheid, braken, duizeligheid, hartkloppingen, benauwd gevoel in de keel of op de borst, bloeddrukverlaging en shock. Dit zijn de "echte" allergische reacties.


[1] Brief van: Universitair Medisch Centrum Groningen over bijenallergie


[2] Dossiers: Allergieën, een foutje van de natuur.

[3] Johan W. Schotman, auteur van Het mysterie der zwarte pionnen (1954).

De inhoud van dit boek is als volgt: in Pension Horsthoeve, ergens in de Achterhoek, komt een nieuwe gast logeren, 

Luindam, een wat onaangenaam mens. Na enkele weken wordt Luindam dood aan de rand van het zwembad bij het pension aangetroffen.

[.........]Luindam vermoord door een zwerm bijen op hem los te laten.

Schotman is de bekende imker/schrijver die uit het Engels vertaalde boek "Handboek der moderne bijenteelt" aan de wie heeft gestaan. --Hans van der Post 29 okt 2009 08:39 (UTC)