Bijenbrood: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 1: Regel 1:
De bijen verzamelen [[stuifmeel]] en het niet direct geconsumeerde stuifmeel slaan ze in cellen op (dit kan soms om hele [[stuifmeelraam|stuifmeelramen]] met alleen stuifmeel gaan). Het opgeslagen stuifmeel ondergaat daarbij een bewerking (fermentatie) waardoor het '''bijenbrood''' ontstaat. In dit bijenbrood blijft de voedingswaarde van het stuifmeel langer in stand dan bij los stuifmeel. Het bijenbrood wordt door jonge bijen gegeten om de voedersapklieren op te bouwen en het eiwitvetlichaam.  
+
De bijen verzamelen [[stuifmeel]] en het niet direct geconsumeerde stuifmeel slaan ze in cellen op (dit kan soms om hele [[stuifmeelraam|ramen met alleen stuifmeel]] gaan). Het opgeslagen stuifmeel ondergaat daarbij een bewerking (fermentatie) waardoor het '''bijenbrood''' ontstaat. In dit bijenbrood neemt de verteerbaarheid toe en blijft de voedingswaarde van het stuifmeel langer in stand dan bij los stuifmeel. Het bijenbrood wordt door jonge bijen gegeten om de [[vetlichaampjes]] en de [[voedersapklieren]] op te bouwen en het eiwitvetlichaam.  
  
Als er een tekort aan bijenbrood ontstaat kunnen de voedsterbijen ongeveer één week interen op hun eiwitvetlichaam. Daarna worden eitjes en jonge larve gekannibaliseerd om de koningin en het overige broed van eiwit te voorzien.
+
Als er een tekort aan bijenbrood ontstaat kunnen de voedsterbijen ongeveer één week interen op hun vetlichaampjes. Daarna worden eitjes en jonge larve gekannibaliseerd om de koningin en het overige broed van eiwit te kunnen voorzien.

Versie van 9 nov 2011 om 20:54

De bijen verzamelen stuifmeel en het niet direct geconsumeerde stuifmeel slaan ze in cellen op (dit kan soms om hele ramen met alleen stuifmeel gaan). Het opgeslagen stuifmeel ondergaat daarbij een bewerking (fermentatie) waardoor het bijenbrood ontstaat. In dit bijenbrood neemt de verteerbaarheid toe en blijft de voedingswaarde van het stuifmeel langer in stand dan bij los stuifmeel. Het bijenbrood wordt door jonge bijen gegeten om de vetlichaampjes en de voedersapklieren op te bouwen en het eiwitvetlichaam.

Als er een tekort aan bijenbrood ontstaat kunnen de voedsterbijen ongeveer één week interen op hun vetlichaampjes. Daarna worden eitjes en jonge larve gekannibaliseerd om de koningin en het overige broed van eiwit te kunnen voorzien.