Bijenbrood: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 1: Regel 1:
De bijen verzamelen [[stuifmeel]] in [[stuifmeelklompje]]s en het niet direct geconsumeerde stuifmeel slaan ze in cellen op (dit kan soms om hele [[stuifmeelraam|ramen met alleen stuifmeel]] gaan). Het is goed om te realiseren dat dit in feite gaat om stuifmeel dat (om een stuifneelklompje te verkrijgen) nat is gemaakt met nectar (waarin dus ook [[conserverende bacteriën]] zitten).  
+
De bijen verzamelen [[stuifmeel]] in [[stuifmeelklompje]]s en het niet direct geconsumeerde stuifmeel slaan ze in cellen op (dit kan soms om hele [[stuifmeelraam|ramen met alleen stuifmeel]] gaan). Het is goed om te realiseren dat dit in feite gaat om stuifmeel dat (om een stuifmeelklompje te verkrijgen) nat is gemaakt met nectar (waarin dus ook [[goede bacteriën]] zitten).  
  
Het aldus "vochtige" stuifmeel ondergaat daarbij een gisting waardoor het zogeheten '''bijenbrood''' ontstaat. Waarschijnlijk zijn bij deze gisting vooral de conserverende bacteriën betrokken<ref>Alejandra Vásquez, Tobias Olofsson. The honey crop – the Holy Grail when antibiotics fail? Microbiology today, november 2011.</ref>. In dit bijenbrood neemt de verteerbaarheid toe en blijft de voedingswaarde van het stuifmeel langer in stand dan bij los stuifmeel.
+
Het aldus "vochtige" stuifmeel ondergaat daarbij een gisting waardoor in zo'n 2 weken tijd het zogeheten '''bijenbrood''' ontstaat. Waarschijnlijk zijn bij deze gisting vooral de 'goede bacteriën' betrokken<ref>Alejandra Vásquez, Tobias Olofsson. The honey crop – the Holy Grail when antibiotics fail? Microbiology today, november 2011.</ref>. In dit bijenbrood neemt de verteerbaarheid toe en blijft de voedingswaarde van het stuifmeel langer in stand dan bij los stuifmeel.
  
 
Het bijenbrood wordt door jonge bijen gegeten om de [[vetlichaampjes]] en de [[voedersapklieren]] op te bouwen en het eiwitvetlichaam.  
 
Het bijenbrood wordt door jonge bijen gegeten om de [[vetlichaampjes]] en de [[voedersapklieren]] op te bouwen en het eiwitvetlichaam.  

Versie van 24 dec 2011 16:52

De bijen verzamelen stuifmeel in stuifmeelklompjes en het niet direct geconsumeerde stuifmeel slaan ze in cellen op (dit kan soms om hele ramen met alleen stuifmeel gaan). Het is goed om te realiseren dat dit in feite gaat om stuifmeel dat (om een stuifmeelklompje te verkrijgen) nat is gemaakt met nectar (waarin dus ook goede bacteriën zitten).

Het aldus "vochtige" stuifmeel ondergaat daarbij een gisting waardoor in zo'n 2 weken tijd het zogeheten bijenbrood ontstaat. Waarschijnlijk zijn bij deze gisting vooral de 'goede bacteriën' betrokken[1]. In dit bijenbrood neemt de verteerbaarheid toe en blijft de voedingswaarde van het stuifmeel langer in stand dan bij los stuifmeel.

Het bijenbrood wordt door jonge bijen gegeten om de vetlichaampjes en de voedersapklieren op te bouwen en het eiwitvetlichaam.

Als er een tekort aan bijenbrood ontstaat kunnen de voedsterbijen ongeveer één week interen op hun vetlichaampjes. Daarna worden eitjes en jonge larve gekannibaliseerd om de koningin en het overige broed van eiwit te kunnen voorzien.


Voetnoten

  1. Alejandra Vásquez, Tobias Olofsson. The honey crop – the Holy Grail when antibiotics fail? Microbiology today, november 2011.