Bijenbrood

Uit Imkerpedia
Ga naar: navigatie, zoeken

De bijen verzamelen stuifmeel in stuifmeelklompjes en het niet direct geconsumeerde stuifmeel slaan ze in cellen op (dit kan soms om hele ramen met alleen stuifmeel gaan). Het is goed om te realiseren dat dit in feite gaat om stuifmeel dat (om een stuifneelklompje te verkrijgen) nat is gemaakt met nectar (waarin dus ook conserverende bacteriën zitten).

Het aldus "vochtige" stuifmeel ondergaat daarbij een gisting waardoor het zogeheten bijenbrood ontstaat. Waarschijnlijk zijn bij deze gisting vooral de conserverende bacteriën betrokken[1]. In dit bijenbrood neemt de verteerbaarheid toe en blijft de voedingswaarde van het stuifmeel langer in stand dan bij los stuifmeel.

Het bijenbrood wordt door jonge bijen gegeten om de vetlichaampjes en de voedersapklieren op te bouwen en het eiwitvetlichaam.

Als er een tekort aan bijenbrood ontstaat kunnen de voedsterbijen ongeveer één week interen op hun vetlichaampjes. Daarna worden eitjes en jonge larve gekannibaliseerd om de koningin en het overige broed van eiwit te kunnen voorzien.


Voetnoten

  1. Alejandra Vásquez, Tobias Olofsson. The honey crop – the Holy Grail when antibiotics fail? Microbiology today, november 2011.