Maandbladen voor bijenteelt sinds 1898

Uit Imkerpedia
(Doorverwezen vanaf Bijenhouden)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Introductie, en link naar het 'Open Journal Systeem'

Dit maandblad van de NBV (en diens voorlopers) heeft in de loop der jaren de volgende namen gehad:

  • 1898 - 1991 : Maandschrift voor Bijenteelt (maar in de volksmond: het Groentje)
  • 1992 - 2006 : Bijen
  • 2007 - heden : bijenhouden


Tussen 2002 en 2011 zorgden de volgende vrijwilligers ervoor dat geleidelijk tientallen jaargangen van het Groentje online beschikbaar kwamen: Rinus Bergman, Tineke Brascamp, Han Geltink, Johan ter Haar, Hans Hoogendoorn, Wim Joosten, Janny Karst, Els Kleijnendorst, Huib Koel, Henk Kok, Jan Kruit, Rob Nijman, Gerrit Plas, Hans van der Post, Henk Rempe, Jeroen van Tol, Marianne Voorneman, Gerard Vos, Noud van Wageningen, Tieme Wanders, Albert de Wilde, Romée van der Zee (initiatiefneemster).

Dit digitale archief heeft al op verschillende plaatsten gestaan, maar met ingang van 2012 staan het op het:


Open Journal Systeem.


Jaargangen, afleveringen, artikelen

Het archief zoals opgenomen in het Open Journal Systeem, beslaat vier periodes. De periode t/m 1945 is een conversie van wat ooit met behulp van de Forumsoftware Snitz is gepubliceerd ('via platte tekst'). De jaargangen 1946-1991 zijn als pdf-bestanden in het archief van Open Journal Systeem opgenomen, evenals de afleveringen van 1992-2006, die zijn gescand door een professioneel bedrijf. Sinds 2007 is door de digitalisering van het drukproces scannen niet meer nodig. Met zoektermen kan in alle periodes tegelijk worden gezocht. Het hangt van de periode af of een aflevering in artikelen is opgeknipt; een hit kan daardoor een artikel zijn of een aflevering.


Hoe zoeken?

Volg de aanwijzingen bij zoekfunctie en zoekhulp van het Open Journal Systeem. Afhankelijk van de periode, voor of na 1945, is een geselecteerd document uiteindelijk af te zoeken met Ctrl F (t/m 1945) dan wel met de functie Zoeken van de pdf-software op uw computer.


Het zoeken kan natuurlijk ook via Google.