Bijenhuis

Uit Imkerpedia
Versie door Albert Stoter (Overleg | bijdragen) op 16 sep 2011 om 20:58 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Een bijenhuis in de Elzas met 3 rijen achterbehandelingskasten. In totaal 75 kasten. Het '''bijenhuis''' is een geheel<...')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Een bijenhuis in de Elzas met 3 rijen achterbehandelingskasten. In totaal 75 kasten.

Het bijenhuis is een geheel[1] afgesloten bijenstal, hetgeen mogelijk is door het gebruik van op elkaar stapelbare achterbehandelingskasten.

Het bijenhuis kan vooral worden aangetroffen in Duitstalig imkerland waar Dzierzon er ooit met zijn achterbehandelingskasten mee begon.

Een bijeninspectie - door Max Kuntzsch - binnenin een bijenhuis.

Binnen in zo'n bijenhuis zijn de kasten (en daarmee de volken) extra beschermd tegen regen, sneeuw en wind. Hierdoor konden de volken ook in vroegere tijden (vanaf circa 1850) al een snellere voorjaarsontwikkeling door maken.

De vliegopeningen zijn doorgaans op het Zuidoosten gericht en voorzien van kleurige beeltenissen om vervliegen te voorkomen. Het dak en de zijwanden steken vaak uit. Ook boven de vliegplanken zijn vaak beschuttende planken aangebracht, om uitvliegende bijen tegen regen en wind te beschermen.

In het bijenhuis staan de achterbehandelingskasten meestal in 2 rijen boven elkaar, en is er ook ruimte gereserveerd om de imkergereedschappen en materialen in op te kunnen bergen.


Voetnoten

  1. Er is uiteraard meestal vaak wel een voorziening, zoals een of meerdere bijenuitlaten, om bijen naar buiten te kunnen laten gaan