Boogsnedemethode

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Henry Alley[1] (1883) monteerde onderaan de boogsnede de uit te bouwen cellen ook nog eens vertikaal. Bij de huidige boogsnedemethode wordt dit niet (meer?) zo toegepast.

De boogsnedemethode is een vorm van koninginnenteelt, en gaat als volgt:

  1. Eerst zorg je er voor dat je, uit het volk waarvan je wilt natelen, een raam met hele jonge larfjes verkrijgt. Dit kun je bijvoorbeeld voor elkaar krijgen door een leeg uitgebouwd raam[2] nabij het broednest te hangen en daarna in de gaten te houden wanneer deze vers is belegd met (veel) eitjes.
  2. Drie dagen nadat het lege raam met eitjes is belegd is het raam perfect geschikt om de boogsnede te maken.
  3. Je maakt dan een snede dwars door het open broed (je doet dit met een enigzins warm mes zodat het mes de raat zo min mogelijk beschadigd en meer door de raat "glijdt"), waarna het onderste gedeelte van de raat wordt verwijderd.
  4. De cellen vlak boven de snede worden vervolgens iets ingekort (zodat de bijen deze cellen gemakkelijker tot een verticale moerdop kunnen uitbouwen).
  5. Je zorgt er vervolgens voor dat er in die cellen slechts om de 3 cellen een larfje ligt, oftewel telkens eerst 2 lege cellen, en dan een cel met een larfje. Hierdoor wordt voorkomen dat de moerdoppen te dicht tegen elkaar worden gebouwd.
  6. Je plaatst het boogsnederaam vervolgens in een moerloos gemaakt volk dat direct zal beginnen met het aanzetten van moerdoppen.
  7. Zodra de moerdoppen rijp zijn kun je ze uitsnijden en in uitloopkooitjes doen.


Deze methode heeft de naam boogsnede omdat de snede meestal als boog (met de bolle kant naar beneden) wordt gesneden. Dit is echter niet noodzakelijk.


Als je naast de raat ook het raam in tweeën kunt delen, dan kun je ook het onderste gedeelte (op de kop) gebruiken om moerdoppen op te laten aanzetten.


De boogsnedemethode lijkt veel op de reeds in 1883 door Henry Alley[1] gepubliceerde methode waarbij hij het onderste rijtje cellen van de boogsnede ook nog eens vertikaal onderaan de boogsnede monteerde. Ook hij verwijderde daarbij telkens 2 van de 3 larfjes. Was dit de voorloper van de boogsnedemethode?

We kennen Henry Alley ook van Alley's Trap.


Voetnoten

  1. 1,0 1,1 Henry Alley. "The beekeeper's handy book, or, Twenty-two years' experience in queen-rearing, containing the only scientific and practical method of rearing queen bees, and the latest and best methods for the general management of the apiary". Wenham, Massachusets, 1883.
  2. Als er een goede dracht is, of je voert met wat suikerwater, dan kun je ook een raam met kunstraat plaatsen dat dan snel zal worden uitgebouwd en belegd.