Bouwbij: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 1: Regel 1:
De bouwbijen bouwen de [[raat]]. Ze hangen daartoe als trapezewerkers aan elkaar. Bij het uitbouwen van [[kunstraat]] gebeurt dat uiteraard anders.
+
[[image:Bouwbijen.JPG|left|thumb|300px|Op deze foto met bouwbijen in natuurbouw kun je goed zien hoe ze middels "trapezewerkers" ook de bouwroute naar naast en onderliggende ankerpunten alvast uit lijken te zetten.]]
 +
De '''bouwbijen''' bouwen de [[raat]].
 +
 
 +
 
 +
In natuurbouw hangen ze daartoe als trapezewerkers aan elkaar. Bij het uitbouwen van [[kunstraat]] gebeurt dat uiteraard anders.
 +
 
 +
 
 +
Bouwbijen zijn meestal jonge bijen (dus uit de [[binnendienst]]) met een leeftijd van 8 tot 18 dagen. Afhankelijk van de omstandigheden kan die leeftijd echter ook anders zijn (anders zou bijvoorbeeld een zwerm die een nieuwe woning heeft betrokken binnen de kortste keren stoppen met bouwen, en dat is echt niet het geval).
 +
 
 +
De arbeidsverdeling tussen de bijen heeft min of meer een vaste volgorde, maar kan toch ook wel degelijk nog aan de omstandigheden worden aangepast.

Versie van 20 mrt 2011 om 21:05

Op deze foto met bouwbijen in natuurbouw kun je goed zien hoe ze middels "trapezewerkers" ook de bouwroute naar naast en onderliggende ankerpunten alvast uit lijken te zetten.

De bouwbijen bouwen de raat.


In natuurbouw hangen ze daartoe als trapezewerkers aan elkaar. Bij het uitbouwen van kunstraat gebeurt dat uiteraard anders.


Bouwbijen zijn meestal jonge bijen (dus uit de binnendienst) met een leeftijd van 8 tot 18 dagen. Afhankelijk van de omstandigheden kan die leeftijd echter ook anders zijn (anders zou bijvoorbeeld een zwerm die een nieuwe woning heeft betrokken binnen de kortste keren stoppen met bouwen, en dat is echt niet het geval).

De arbeidsverdeling tussen de bijen heeft min of meer een vaste volgorde, maar kan toch ook wel degelijk nog aan de omstandigheden worden aangepast.