Cellerkast

Uit Imkerpedia
Versie door Albert Stoter (overleg | bijdragen) op 19 jan 2011 om 17:24
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Celler1.JPG
Celler3.JPG
Celler2.JPG

Omschrijving

De Cellerkast is uitsluitend bedoeld als bevruchtingskastje. De naam komt vermoedelijk van het Duitse Celle waar zich ook een bekend bijenonderzoekstation bevindt. Het kastje is in de handel vanaf de fabriek uitgevoerd in EPS. De VCI heeft op haar internetsite een bouwtekening van een houten Cellerkastje gepubliceerd.

Als kastje is het een stuk kleiner dan de Kielerkast, het kan dan ook met veel minder bijen toe. Het aantal in te voeren bijen bestaat uit een "juslepel" bijen (bij de koudere houten versie wellicht een halve juslepel meer).

In het afdekplankje worden twee reepjes kunstraat ingebracht, en op de bodem wordt een laagje voederdeeg geplaatst, afgedekt met folie om verkleving te voorkomen.

Door de kastjes diverse kleuren te geven voorkomt men het vervliegen indien er meerdere kastjes bij elkaar worden geplaatst.

Na afloop van het bevruchtingsseizoen kan men het broed en de bijtjes uit de Celler ergens anders bij indoen (verenigen) maar dat is dan zo weinig dat als er iets niet goed gaat er nauwelijks verlies is.

Het vlieggat zit aan de voorzijde met keuzemmogelijkheid tot verkleinen, moerrooster of darrenrooster. Door het kleine aantal bijen zijn de volkjes zeer gevoelig voor roverij.

Datering

?? 2000 - Heden

Voorkomen

Duitsland

Navigatie