Darren

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dar.jpg

Darren zijn de mannetjes van de honingbijen. Ze worden geboren uit onbevruchte eitjes[1]. Normaal gesproken in darrenraat, abnormaal gesproken in bultbroed.

Darren zijn er eerst en vooral om met jonge koninginnen te paren. Ze spelen dan ook ook geen enkele rol in de voedselvoorziening van een volk. Ze hebben kortere tongetjes dan de werbijen (zodat maar bij weinig bloemen bij de nectar zouden kunnen komen), en ze hebben aan hun achterpoten ook geen stuifmeelkorfje.

De facetogen van een dar zijn 2 x zo groot (dus 2 x zoveel facetten) als die van een werkbij of koningin. Een dar is bovendien dikker. Kwa lengte zit de dar tussen de kleinere werkbij en de meestal iets grotere koningin in.

Nadat de koningin het onbevruchte eitje heeft gelegd duurt het nog 24 dagen voordat er een dar uit de cel loopt. Die 24 dagen zijn als volgt verdeeld:

  • na 3 dagen komt er een larve uit het eitje,
  • die larve wordt dan 6 dagen goed gevoed, waarna deze zich verpopt,
  • het popstadium duurt 15 dagen.

Pas zo'n 14 dagen na het uitlopen is een dar geslachtsrijp.

De levensduur van een dar is erg afhankelijk van de omstandigheden waarin een dar opgroeit, maar kan oplopen tot zo'n 90 dagen.

Dat darren worden geboren uit onbevrucht eitjes betekent natuurlijk niet (zoals o.a. ook een kopstuk als Dzierzon dacht) dat darren identiek zijn aan de koningin (die zelf immers uit een bevrucht eitje ontstaat). Elk nog niet bevrucht eitje bevat slechts de helft van de genetische code van de koningin, en elke celdeling in de eierstokken van de koningin die leidt tot 2 eitjes gaat niet elke keer precies door hetzelfde midden. Oftewel een koningin kan de moeder zijn van duizenden genetisch verschillende darren.

Gerelateerde informatie

Voetnoten

  1. Het is correcter om te stellen dat darren ontstaan uit eitjes waarin maar 1 type seksallel aanwezig is. Zie het onderwerp diploïde darren.