Darrenslacht
De darrenslacht vindt plaats aan het eind van het bijenseizoen (juli/augustus) wanneer de aanvoer van vers stuifmeel stokt[1]. De werkbijen verdrijven dan de darren uit het volk. Voorafgaand aan de darrenslacht wordt er al enige tijd geen darrenbroed meer aangezet.
Darrenslacht is eigenlijk een onjuiste term want de darren worden zelden daadwerkelijk door de werksters gedood. Eerst worden de darren niet meer gevoerd. Hierdoor verzwakken de darren waarna ze naar de buitenwand van de kast, en vervolgens naar de kastbodem worden gedreven[2]. Uiteindelijk worden de darren door de werkbijen naar buiten gesleept en van de vliegplank afgekieperd. Darren die weer naar binnen willen wordt de toegang ontzegd.
De darrenslacht zal onder de volgende omstandigheden later plaatsvinden (en onder de omgekeerde omstandigheden dus juist vroeger):
- Gunstige weersomstandigheden (hogere temperaturen, geen regen, weinig wind) waardoor:
- de stuifmeelaanzet van planten op peil blijft, en
- de haalbijen kunnen blijven vliegen.
- Het volk is moerloos.
- De koningin van het volk is ouder.
Op zich kan de darrenslacht dus gunstig worden geïnterpreteerd als teken dat het volk moergoed is. Omgekeerd, het rond september/oktober nog steeds aanwezig zijn van veel darren, terwijl de weersomstandigheden daar geen aanleiding voor (hebben ge-) geven, is vaak een slecht teken.
Er zijn opmerkelijke verschillen tussen de verschillende ondersoorten[3] en tussen de volken van dezelfde ondersoort. Een 'zuivere' carnica bijvoorbeeld is veel sneller geneigd om zijn darren uit te drijven dan een bij met Italiaanse inslag. Juist zeer krachtige volken laten wel eens een tiental darren mee overwinteren. Bij buckfast is het zelfs meer regel dan uitzondering.
Het vroegtijdig verdrijven van de darren kan echter ook betekenen dat er onvoldoende voer in de kast zit. De darren worden het eerst geofferd als er honger is.
Voetnoten
- ↑ J. Rhodes. Drone honey bees – rearing and maintenance. Agnote (NSW Agriculture), march 2002.
- ↑ Als je in die periode de kastbodem bekijkt dan zie je daar verhoudingsgewijs veel darren bij elkaar.
- ↑ Binnen Imkerpedia onderscheiden we soorten, ondersoorten (rassen), stammen en lijnen.