Darrenverzamelplaats: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Ga naar: navigatie, zoeken
 
(4 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Een '''darrenverzamelplaats''' is een met behulp van oriëntatiepunten goed te vinden open plek<ref>Op zo'n 2 tot 5 kilometer van de bijenstand, want verder vliegt de koningin niet. De koningin paart het liefst zo dicht mogelijk bij het bijevolk. Een gegeven dat bij het opzetten van [[bevruchtingsstations]] ook goed van pas komt.</ref>, waar de darren uit de omgeving<ref> Darren vliegen tot maximaal zo'n 7 km vanaf hun volk.</ref> zich verzamelen, en op boomhoogte (10-40 meter) rondvliegen, in afwachting van jonge koninginnen (die die plekken ook weten te vinden).
+
Een '''darrenverzamelplaats''' is een met behulp van oriëntatiepunten<ref>Zoals markante
 +
glooiingen in het landschap, bos- of weilandranden, etc.</ref> goed te vinden open plek<ref>Op zo'n 2 tot 5 kilometer van de bijenstand, want verder vliegt de koningin niet. De koningin paart het liefst zo dicht mogelijk bij het bijevolk. Een gegeven dat bij het opzetten van [[bevruchtingsstations]] ook goed van pas komt.</ref>, waar de darren uit de omgeving<ref> Darren vliegen tot maximaal zo'n 5 tot 7 km vanaf hun volk.</ref> zich verzamelen, en op boomhoogte (10-40 meter) rondvliegen, in afwachting van jonge koninginnen (die die plekken ook weten te vinden). De [[darrenferomoon|darrenferomonen]] spelen bij het ontstaan van deze darrenverzamelplaatsen een grote rol.
 
[[image:Darrenkogel.JPG|thumb|right|300px|Darrenkogel]]
 
[[image:Darrenkogel.JPG|thumb|right|300px|Darrenkogel]]
  
  
Zodra er een koningin opduikt ontstaaat de '''darrenkogel''' (ook wel '''darrenkomeet'''). Een bolvorm met staart bestaande uit darren die reageren op een door de koningin afgegeven feromoon (de [[koninginnenstof]]). De levenskrachtigste darren kunnen met de koningin tot wel 60 meter hoog in de lucht [[bruidsvlucht|paren]]. Na de paring sterven de darren doordat ze hun [[bevruchtingsteken]] bij de koningin achterlaten.
+
Zodra er een koningin opduikt ontstaat de zogeheten '''darrenkogel''' (ook wel '''darrenkomeet'''): een bolvorm met staart bestaande uit darren die reageren op een door de koningin afgegeven feromoon (de [[koninginnenstof]]).
  
 +
De levenskrachtigste darren kunnen met de koningin tot wel 60 meter hoog in de lucht [[bruidsvlucht|paren]]. Na de paring sterven de darren doordat ze hun [[bevruchtingsteken]] bij de koningin achterlaten.
  
In het volk hebben darren en jonge koninginnen nog geen speciale belangstelling voor elkaar. Het paren vind exclusief in de lucht op (weg naar) die darrenverzamelplaatsen plaats. Dit maakt de door bijenverederlaars gewenste [[gecontroleerde paring]] natuurlijk vrij lastig.
+
 
 +
In het volk hebben darren en jonge koninginnen nog geen speciale belangstelling voor elkaar. Het paren vind exclusief in de lucht op (weg naar) die darrenverzamelplaatsen plaats. Dit maakt de door bijenveredelaars gewenste [[gecontroleerde paring]] natuurlijk vrij lastig.
  
  
 
==Voetnoten==
 
==Voetnoten==
 
<references />
 
<references />

Huidige versie van 2 jan 2012 om 17:33

Een darrenverzamelplaats is een met behulp van oriëntatiepunten[1] goed te vinden open plek[2], waar de darren uit de omgeving[3] zich verzamelen, en op boomhoogte (10-40 meter) rondvliegen, in afwachting van jonge koninginnen (die die plekken ook weten te vinden). De darrenferomonen spelen bij het ontstaan van deze darrenverzamelplaatsen een grote rol.

Darrenkogel


Zodra er een koningin opduikt ontstaat de zogeheten darrenkogel (ook wel darrenkomeet): een bolvorm met staart bestaande uit darren die reageren op een door de koningin afgegeven feromoon (de koninginnenstof).

De levenskrachtigste darren kunnen met de koningin tot wel 60 meter hoog in de lucht paren. Na de paring sterven de darren doordat ze hun bevruchtingsteken bij de koningin achterlaten.


In het volk hebben darren en jonge koninginnen nog geen speciale belangstelling voor elkaar. Het paren vind exclusief in de lucht op (weg naar) die darrenverzamelplaatsen plaats. Dit maakt de door bijenveredelaars gewenste gecontroleerde paring natuurlijk vrij lastig.


Voetnoten

  1. Zoals markante glooiingen in het landschap, bos- of weilandranden, etc.
  2. Op zo'n 2 tot 5 kilometer van de bijenstand, want verder vliegt de koningin niet. De koningin paart het liefst zo dicht mogelijk bij het bijevolk. Een gegeven dat bij het opzetten van bevruchtingsstations ook goed van pas komt.
  3. Darren vliegen tot maximaal zo'n 5 tot 7 km vanaf hun volk.