Dekplank: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Een stapelkast (oftewel een bijenkast die bestaat uit op elkaar stapelbare kastdelen zoals een honingkamer op een broedkamer) wordt aan de bovenkant meestal af...')
 
 
Regel 2: Regel 2:
  
  
Niet alle stapelkasten hebben een dekplank. Bij bijvoorbeeld de [[Segeberger]] is er sprake van een plastic folie waarboven het deksel wordt geplaatst.
+
Niet alle stapelkasten hebben een dekplank. Bij bijvoorbeeld de [[Segeberger]] is er sprake van een plastic folie waarboven het deksel wordt geplaatst<ref>Steeds meer imkers gaan er overigens toe over om ook onder hun dekplank een stuk plastic te plaatsen, omdat dan de dekplank (en daarna het plastic) gemakkelijker van de [[bijenkast]] is te lichten dan een dekplank die regelrecht op de kast zit (en daaraan met [[propolis]] vastgekit). Ook het plastic wordt wel vastgekit, maar dat is veel gemakkelijker los te maken.</ref>.
 +
 
 +
==Voetnoten==
 +
<references />

Huidige versie van 26 jan 2012 om 11:57

Een stapelkast (oftewel een bijenkast die bestaat uit op elkaar stapelbare kastdelen zoals een honingkamer op een broedkamer) wordt aan de bovenkant meestal afgesloten met een dekplank waarop dan weer een deksel komt. In die dekplank zit dan meestal een gat die bijvoorbeeld zijn functie kan hebben bij het voeren of bij het plaatsen van een bijenuitlaat.


Niet alle stapelkasten hebben een dekplank. Bij bijvoorbeeld de Segeberger is er sprake van een plastic folie waarboven het deksel wordt geplaatst[1].

Voetnoten

  1. Steeds meer imkers gaan er overigens toe over om ook onder hun dekplank een stuk plastic te plaatsen, omdat dan de dekplank (en daarna het plastic) gemakkelijker van de bijenkast is te lichten dan een dekplank die regelrecht op de kast zit (en daaraan met propolis vastgekit). Ook het plastic wordt wel vastgekit, maar dat is veel gemakkelijker los te maken.