Ein Waben Kästchen: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 3: Regel 3:
 
[[image:EWK2.jpg|thumb|300px|right|Buitenopstelling van een door [http://home.kpn.nl/kroese.001/ Hennie Kroese] bedachte isolatiekast waar tegelijkertijd 3 EWK's in kunnen.]]
 
[[image:EWK2.jpg|thumb|300px|right|Buitenopstelling van een door [http://home.kpn.nl/kroese.001/ Hennie Kroese] bedachte isolatiekast waar tegelijkertijd 3 EWK's in kunnen.]]
 
==Omschrijving==
 
==Omschrijving==
Het '''Ein Waben Kästchen''' (in de Lage Landen meestal '''EWK''' genoemd) is in de jaren 40 in Duitsland ontstaan, en is een [[bevruchtingskastje]] met slechts één raatje. De EWK's zijn verplicht op bepaalde [[bevruchtingsstation]]s (zoals [http://www.rkhvzw.be/ Kreverhille] of de stations op de Duitse waddeneilanden).
+
Het '''Ein Waben Kästchen''' (in de Lage Landen meestal '''EWK''' genoemd) is in de jaren 40 in Duitsland ontstaan, en is een [[bevruchtingskastje]] met slechts één raatje. De EWK's zijn verplicht op bepaalde [[bevruchtingsstation]]s (zoals [http://www.rkhvzw.be/ Kreverhille] of de stations op de Duitse waddeneilanden). Er bestaan zowel houten als plasticen EWK's.  
  
  
Regel 42: Regel 42:
  
 
==Navigatie==
 
==Navigatie==
 +
* [[Bevruchtingskastje|Naar andere bevruchtingskastjes]]
 
* [[Bijenkasten|Naar andere bijenkasten]]
 
* [[Bijenkasten|Naar andere bijenkasten]]
 
* [[Bijen-behuizingen|Naar alle bijen-behuizingen]]
 
* [[Bijen-behuizingen|Naar alle bijen-behuizingen]]

Versie van 14 feb 2011 23:26

Een 1/3 Duits-normaal-EWK bovenop de geopende isolatiekast van foto hieronder.
Buitenopstelling van een door Hennie Kroese bedachte isolatiekast waar tegelijkertijd 3 EWK's in kunnen.

Omschrijving

Het Ein Waben Kästchen (in de Lage Landen meestal EWK genoemd) is in de jaren 40 in Duitsland ontstaan, en is een bevruchtingskastje met slechts één raatje. De EWK's zijn verplicht op bepaalde bevruchtingsstations (zoals Kreverhille of de stations op de Duitse waddeneilanden). Er bestaan zowel houten als plasticen EWK's.


Omdat het kastje aan beide zijden een glasplaatje heeft kan men de vorderingen van het volkje eenvoudig volgen. Het vlieggat aan de voorzijde is afgedekt met een draaibaar rond plaatje met twee vliegopeningen waarvan één de koningin de weg verspert.


Er bestaan 3 soorten EWK's:

  • het halve-Zandermaat-EWK,
  • het 1/3 Duits-normaal-EWK, en
  • het kleine EWK (ook wel halve EWK genoemd).


Het 1/3 Duits-normaal-EWK is indertijd zo ontwikkeld dat er precies 3 EWK-toplatjes in een raam van de Duitse normaal maat passen. Voor de kleine EWK geldt hetzelfde voor 6 raatjes. Hierdoor hoeft het broed uit de bevruchtingskastjes aan het eind van het koninginnenteeltseizoen niet te worden weggegooid.

In de praktijk heb je echter per EWK maar met weinig broed en veel meer met met oude bijen te maken. Die bijen kun je dan beter gebruiken voor een verzamelzwerm. Het raampje broed geef je gewoon aan de (kriel)kippen[1] of smelt je in de zonnewassmelter).

Het toplatje wordt daarom in het algemeen niet meer gebruikt. De voorbouw kan ook zonder latje in het kastje worden aangebracht. Het EWK heeft een bovenverdiepinkje voor voer over de hele lengte met uitzondering van een klein gedeelte waarin een moerroostertje is aangebracht om te voorkomen dat de moer in dat gedeelte terecht komt. Ook dit voergedeelte is aan de bovenkant met een glasplaatsje afgedicht.


Ten gunste van de warmtehuishouding worden er meestal meerdere EWK's samen in een beschermkastje worden ondergebracht ((met ieder natuurlijk wel een eigen vliegopening).


Het 1/3 Duits-normaal-EWK dient met 100 - 120[2] cc (= één plastic koffiebekertje) jonge bijen te worden gevuld.

De kleine EWK's zijn alleen geschikt voor thuisgebruik. Je heb er minder bijen voor nodig (60 cc), maar op de bevruchtingsstations worden ze niet geaccepteerd.


Een inmiddels bevruchte koningin kan niet al te lang in een EWK blijven. Na korte tijd kan ze haar eitjes niet meer kwijt, en raakt dan van de leg.


Datering

Vanaf de jaren veertig van de vorige eeuw tot en met heden.


Voorkomen

In de Lage Landen en Duitsland.


Navigatie


Voetnoten

  1. In dat geval is het aan te bevelen om het raatje eerst in de vriezer te doen om de varroa te doden, want soms komen er ook bijen langs om restanten honing op te likken.
  2. Jan Trip, Ton Thissen. Het Einwabenkästchen (EWK). Bijen mei 2005