Framboos

Uit Imkerpedia
Ga naar: navigatie, zoeken

(Latijnse naam: Rubus idaeus)

De vruchten van een herfstframboos met min of meer gele vruchten. Aan deze zelfde plant zaten ook nog bloemen die volop door Onze honingbij werden bevlogen (zie filmpje). Deze vruchten zijn rijp voor de pluk, en inmiddels al lang met smaak verorberd.
Onze honingbij bevliegt de framboos enthousiast. Ook als er maar één struik staat.
Een rode framboos.

Omschrijving en kenmerken

De framboos komt van nature in geheel Europa voor, en is evenals de braam één van de soorten uit het geslacht Rubus dat maar liefst zo'n zeshonderd soorten telt.


De teelt van de framboos gaat al terug tot de Middeleeuwen, en er zijn inmiddels vele verschillende rassen die kunnen worden ingedeeld aan de hand van de tijd waarin ze rijp worden.

De zomerframboos is rijp in juni - juli.

De herfstframboos rijpt vanaf augustus tot aan de eerste nachtvorst.

Bij de zomerframboos dragen alleen de tweejarige stengels vrucht, bij de herfstframboos dragen de toppen van de eenjarige scheuten de vruchten.


Bij de framboos kunnen aan dezelfde plant tegelijkertijd zowel nog bloemen als al vruchten zitten. De meeste rassen dragen rode vruchten. Er zijn echter ook rassen met gele vruchten. Deze vruchten laten gemakkelijker van de bloembodem los dan de vruchten van de braam.


De framboos is een struik met stengels die tot 2 meter lang kunnen worden. Elk jaar vormen zich vanuit de wortels weer nieuwe stengels. De framboos wordt vegetatief vermeerderd door wortelstekken, zomerstekken en afleggen, maar kan ook vermeerderd worden via zaad. De beste tijd om frambozen te planten is vanaf november tot en met maart.


Frambozen houden van een voedzame grond. Bemesten met stikstof (N) leidt echter tot frambozen met minder smaak en een kortere bewaartijd. Een gift compost is veruit het beste bemesting.


Voor onze honingbij vormt de framboos een goede dracht. De herfstframboos is daarbij extra van belang vanwege diens bloei in het najaar wanneer de winterbijen worden gevormd.


De vruchten van de framboos bavatten buitengewoon veel antioxidanten en ellagitannines. Beiden zijn gezondheidsbevorderende stoffen. Ellagitannines komt naast in framboos alleen nog in kleine hoeveelheden in aardbeien voor. Niet in andere voedingsmiddelen.


De vruchten van de herfstframboos worden twee tot drie keer per week geoogst, en zo kan de imker op 2 manieren van zijn frambozen genieten.Onderstaande video-opnamen van een herfstframboos zijn van 3 oktober 2011 (12:30 uur) te Apeldoorn.

Verwijzingen en bronnen