Gerstungkast

Uit Imkerpedia
Versie door Albert Stoter (overleg | bijdragen) op 4 okt 2010 om 15:17
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Omschrijving

Ferdinand Gerstung
Gerstung's Ständerbeute
De Gerstungbeute voor de gekantelde ramen in koudbouw.
25 cm breed, 40 cm hoog

De Gerstungkast (Gerstungbeute) is de latere naam van wat eerder de Thüringerkast (Thüringer Beute) heette.

De Gerstungbeute werd ontwikkeld door Pfarrer (predikant) Ferdinand Gerstung (1860 - 1925), en was toen groter dan andere bijenkasten uit die tijd omdat hij van mening was dat de door Dzierzon gepromote achterbehandelingskast geen recht aan de bijen deed.

Gerstung voorzag zijn Thüringer Ständerbeute van een grote dubbelwandige broedkamer, 12 broedramen in Warme bouw met een afmeting van 25 breed bij 40cm hoog, met daarboven een enkelwandige honingkamer met 11 ramen van 25 cm breed bij 20 cm hoog. De kast is uit 1 stuk, dus geen losse bodem. De honingzolder is alleen boven behandelbaar. Broedkamer boven en achter.

Afstandsregeling: afstandsbeugeltjes aan de rechterzijlat op de voorkant, aan de linkerzijlat op de achterkant. Achter afgesloten door ruit in lijst, stromat en los deksel.

Aldus kwam Gerstung in de broedkamer tot grootte-verhoudingen die overeenkwamen met die van Langstroth, alleen had hij de hoogte en breedte andersom.

Toen Gerstung van de amerikaanse maten vernam kantelde hij het ontwerp van zijn broedraam en deed hij daarin ramen van 25 cm hoog en 40 cm breed in koude bouw. De honingkamer paste hij overeenkomstig aan. Aldus introduceerde hij dergelijke bovenbehandelingskasten in Duitsland.

Gerstung noemde deze bovenbehandelingskast verrassend een Lagerbeute omdat de broedramen veel breder dan hoog zijn. Dit was een denkfout, want ook in zijn eigen definitie is een Lagerbeute een kast waarin de broed- en honingramen achter elkaar staan (in plaats van bovenop elkaar).


Datering

1900

Voorkomen

Duitsland, maar ook in Nederland [1]

foto uit Maandblad "Bijen" 1910: Leerstal van de afd. Lonneker-Enschede VBBN 1910. Nummer 6 is een Gerstungkast; waarschijnlijk een oude van voordat Gerstung de ramen kantelde.


Voetnoten

  1. A. Hartkamp, artikel "De Thüringer Kast" in het tijdschrift 'Bijenteelt" november 1909; te lezen in het Groentjes-archief


Navigatie