Goetze: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Ga naar: navigatie, zoeken
 
(5 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Goetze'''
+
[[Bestand:Goetse_afbeelding.jpg|right|thumb|550px]]
 +
'''Gottfried Goetze''' (1898-1965) was leider van het bijeninstituut Mayen en Bonn. Hij was een belangrijk initiatiefnemer en ontwerper van de [[taxonomie van de honingbij]] en leverde daarin een essentiële bijdrage aan het onderkennen van díe kenmerken op grond waarvan de verschillende ondersoorten<ref>Binnen Imkerpedia onderscheiden we [[soorten, ondersoorten (rassen), stammen en lijnen]].</ref> van de [[Apis mellifera]] zijn te onderscheiden.
  
[[Bestand:Goetse_afbeelding.jpg]]
+
Op basis van kleur alleen is namelijk geen zekerheid te verkrijgen over raszuiverheid van een volk. Goetze vond uit dat dat wel kon op basis van kenmerken zoals [[Cubitaal Index]] en de meting van de haarlengte op het voorlaatste rugsegment<ref>Bij de inheemse [[Apis mellifera mellifera|donkere bij]] 0,4 - 0,6 milimeter, en bij de andere rassen korter tot - bij de [[Apis mellifera carnica|carnica]] - zelfs zeer kort.</ref>.
  
Gottfried Goetze 1898-1965 was leider van het bijeninstituut Mayen en Bonn.Hij was de ontwerper van de bijentaxonomie en leverde daarin een essentiële bijdrage aan de “meetbaarheid” van raskenmerken. Op basis van kleur alleen is geen zekerheid te verkrijgen over raszuiverheid van het ras dat men wilde.  Hij vond de Cubitaal index (CI) uit: de verhouding tussen adertje a en b in de derde cubitaal van de rechter voorvleugel. Is deze verhouding 2,00 of kleiner, dan betreft het een a.m.mellifera ([[zwarte bij]])(a:b=2>); bij de [[carnica]] en [[ligustica]] is de verhouding resp. 2,4< en 2,8<).
+
Goetze heeft zich ook ingezet voor het behoud van de inheemse [[Apis mellifera mellifera|donkere bij]]. Met de kreet 'raszuiverheid' maakte hij goede sier en Goetze werd daarom de hoogste imkerbaas in Nazi-Duitsland. Na de annexatie van Oostenrijk hield hij het echter op de carnica!
Eveneens op zijn naam staat de meting van de haarlengte op het voorlaatste rugsegment; bij de zwarte bij bijna 0,5 mm. bij de andere rassen korter.Zeer kort bij de carnica.[/i]
+
 
 +
 
 +
==Voetnoten==
 +
<references />

Huidige versie van 22 sep 2011 om 13:24

Goetse afbeelding.jpg

Gottfried Goetze (1898-1965) was leider van het bijeninstituut Mayen en Bonn. Hij was een belangrijk initiatiefnemer en ontwerper van de taxonomie van de honingbij en leverde daarin een essentiële bijdrage aan het onderkennen van díe kenmerken op grond waarvan de verschillende ondersoorten[1] van de Apis mellifera zijn te onderscheiden.

Op basis van kleur alleen is namelijk geen zekerheid te verkrijgen over raszuiverheid van een volk. Goetze vond uit dat dat wel kon op basis van kenmerken zoals Cubitaal Index en de meting van de haarlengte op het voorlaatste rugsegment[2].

Goetze heeft zich ook ingezet voor het behoud van de inheemse donkere bij. Met de kreet 'raszuiverheid' maakte hij goede sier en Goetze werd daarom de hoogste imkerbaas in Nazi-Duitsland. Na de annexatie van Oostenrijk hield hij het echter op de carnica!


Voetnoten

  1. Binnen Imkerpedia onderscheiden we soorten, ondersoorten (rassen), stammen en lijnen.
  2. Bij de inheemse donkere bij 0,4 - 0,6 milimeter, en bij de andere rassen korter tot - bij de carnica - zelfs zeer kort.