Goetze: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 1: Regel 1:
 
[[Bestand:Goetse_afbeelding.jpg|right|thumb|550px]]
 
[[Bestand:Goetse_afbeelding.jpg|right|thumb|550px]]
'''Gottfried Goetze''' (1898-1965) was leider van het bijeninstituut Mayen en Bonn. Hij was de ontwerper van de bijentaxonomie en leverde daarin een essentiële bijdrage aan de “meetbaarheid” van raskenmerken.
+
'''Gottfried Goetze''' (1898-1965) was leider van het bijeninstituut Mayen en Bonn. Hij was de ontwerper van de bijentaxonomie en leverde daarin een essentiële bijdrage aan het onderkennen van díe kenmerken op grond waarvan de verschillende ondersoorten van de [[Apis mellifera]] zijn te onderscheiden.
  
Op basis van kleur alleen is geen zekerheid te verkrijgen over raszuiverheid van het ras dat men wilde.
+
Op basis van kleur alleen is namelijk geen zekerheid te verkrijgen over raszuiverheid van een volk. Goetze vond uit dat dat wel kon op basis van de [[Cubitaal Index]] en de meting van de haarlengte op het voorlaatste rugsegment (bij de [[Apis mellifera mellifera|zwarte]] bij bijna 0,5 mm., en bij de andere rassen korter tot zelfs zeer kort bij de [[Apis mellifera carnica|carnica]]).
  
Hij vond de Cubitaal index (CI) uit: de verhouding tussen adertje a en b in de derde cubitaal van de rechter voorvleugel. Is deze verhouding 2,00 of kleiner, dan betreft het een a.m.mellifera ([[zwarte bij]])(a:b=2>); bij de [[carnica]] en [[ligustica]] is de verhouding resp. 2,4< en 2,8<).
+
Goetze heeft zich ook ingezet voor het behoud van de zwarte bij. Met de kreet 'raszuiverheid' maakte hij goede sier en Goetze werd daarom de hoogste imkerbaas in Nazi-Duitsland. Na de annexatie van Oostenrijk hield hij het echter op de carnica!
 
+
Eveneens op zijn naam staat de meting van de haarlengte op het voorlaatste rugsegment; bij de zwarte bij bijna 0,5 mm. bij de andere rassen korter.Zeer kort bij de carnica.
+
 
+
Goetze heeft zich ook ingezet voor het behoud van de [[Apis mellifera mellifera|Zwarte bij]]. Met de kreet “raszuiverheid ‘ maakte hij goede sier en Goetze werd daarom de hoogste imkerbaas in Nazi-Duitsland. Na de annexatie van Oostenrijk hield hij het op de [[Apis mellifera carnica|Carnica]] !
+

Versie van 17 nov 2010 om 15:17

Goetse afbeelding.jpg

Gottfried Goetze (1898-1965) was leider van het bijeninstituut Mayen en Bonn. Hij was de ontwerper van de bijentaxonomie en leverde daarin een essentiële bijdrage aan het onderkennen van díe kenmerken op grond waarvan de verschillende ondersoorten van de Apis mellifera zijn te onderscheiden.

Op basis van kleur alleen is namelijk geen zekerheid te verkrijgen over raszuiverheid van een volk. Goetze vond uit dat dat wel kon op basis van de Cubitaal Index en de meting van de haarlengte op het voorlaatste rugsegment (bij de zwarte bij bijna 0,5 mm., en bij de andere rassen korter tot zelfs zeer kort bij de carnica).

Goetze heeft zich ook ingezet voor het behoud van de zwarte bij. Met de kreet 'raszuiverheid' maakte hij goede sier en Goetze werd daarom de hoogste imkerbaas in Nazi-Duitsland. Na de annexatie van Oostenrijk hield hij het echter op de carnica!