Golzbeute

Uit Imkerpedia
Versie door Albert Stoter (overleg | bijdragen) op 23 okt 2015 om 17:29
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Golzkast1.jpg
Golzkast2.jpg

Omschrijving

Wolfgang Golz (imker uit Hambergen - in de buurt van Bremen - en ook redacteur van 'Nordwestdeutsche Imkerzeitung') ontwierp een kast in één verdieping met voorin de 17-raams broedruimte en, gescheiden door een verticaal moerrooster, achterin de eveneens 17-raams honingruimte. De ramen (Kuntzsch Hochwabe, oftewel "Kuntzsch-Maß hoch"), zijn rechthoeken die de korte zijde i.p.v. de lange zijde als toplat hebben. De ramen hangen in koudbouw. De kasten zijn door twee personen redelijk te tillen.


Een van de voordelen van de Golzkast is dat men geen honingkamers tilt. Ter plekke worden volle en lege ramen omgewisseld.

De volken ontwikkelen in deze kasten grote broednesten, en de honingopbrengst is (volgens gebruikers) aanmerkelijk hoger dan in stapelkasten.

Hallmans geeft hiervoor de volgende verklaring:

In een spaar/simplexkast moeten bijen met nectar zich een weg banen door het broednest om de honing boven in de kast te kunnen krijgen. Dat valt niet mee. Het is er druk en de ruimte is er beperkt. In de Goltzkast lopen ze ongehinderd onder het broednest door naar achteren , stappen door het rooster en vullen de cellen van de honingkamerramen.


Datering

Nog in gebruik


Voorkomen

Duitsland en bij enkele liefhebbers in Nederland (o.a. in gebruik op de Immenhof te Molenhoek/Heumen).


Navigatie