Gustav Dathe

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gustav Dathe

Gustav Dathe (1813 -1880) werd geboren in Königshofen bei Eisenach (Duitsland). Hij was naast imker vooral leraar, maar vanwege een halsaandoening (waardoor hij niet goed meer kon spreken) moest hij daarmee stoppen.

Hij stortte zich vervolgens geheel op de imkerij en sloot zich aan bij von Berlepsch en Gerstung, die in Weimar (Thüringen) een geheel eigen visie op het imkeren ontwikkelden. Net als dezen kan ook Gustav Dathe als een van de pioniers van de Duitse imkerij worden beschouwd. Hij ontwierp verschillende zaken waarvan sommige tot op de dag van vandaag nog worden gebruikt:

  • Voortbouwend op de ideeën van von Berlepsch ontwikkelde ook Dathe een eigen kast:
    • Dit betrof een achterbehandelingkast met de honingkamer naast de broedkamer.
    • De afstand tussen de verschillend ramen werd geregeld met afstandsstiften.
    • De Dathe-kast had een eigen raammaat van 36 centimeter hoog en 22,2 centimeter breed. Deze raammaten van de Dathekast werden in 1880 zelfs tot de ‘Duits-Normaal maat’ verheven!
  • Ook de bekende Dathepijp is van hem afkomstig. Deze pijp kan ook goed door niet-rokers worden gebruikt (omdat de rook alleen kan worden weggeblazen, niet ingezogen), en maakt het mogelijk om gericht te beroken terwijl beide handen nog vrij zijn.

Als voormalig leraar die niet meer goed kon spreken leefde hij zijn leraarschap uit door het schrijven van verschillend bijenteelt-leerboeken: "Anleiting zum Italisieren" (over het imkeren met Ligustica's en "Lehrbuch der Bienenzucht" (1870). Vooral de laatste werd een bestseller die meerdere edities heeft gekend.