HCV-kast

Uit Imkerpedia
Versie door Albert Stoter (overleg | bijdragen) op 28 nov 2013 om 22:48
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
HCV kast aan de muur van het bijenhuis te Wageningen. Opschrift: "H.C.V. kast. Een van de eerste typen bijenkast." Foto: Johan de Vries

Omschrijving

De H.C.Versteeg kast moet niet worden verward met de HRV-kast (=Hoog-Raam Versteeg kast). De HCV-kast is evenals de VS-kast (=Verbeterde Simplexkast) gebaseerd op de Simplexkast terwijl de HRV-kast zelfs een geheel andere raammaat heeft.


Bij het ontwikkelen van de VS-kast was er een oproep gegaan naar alle leden van de VBBN om verbeteringen op de Simplexkast in te zenden. Eén inzending kreeg de bijzondere aandacht van H.C.Versteeg:

Wij verzochten of het mogelijk was, om een kast volgens deze beschrijving te zenden en hieraan werd voldaan. Wat wij verwacht hadden kwam uit, de kast was een product dat de kenteekenen droeg, gemaakt te zijn door iemand, die niet veel meer gereedschap heeft dan een hamer, beitel, schaaf en zaag, deze drie laatste gereedschappen voldoende scherp houdt, een plank haaks kan afzagen en een spijker zoodanig kan slaan, dat hij zijn volle dienst doet. Ieder die deze kundigheden dan ook mist, moet niet probeeren een kast te maken. Deze kast leek mij nu bizonder geschikt om zelf te maken. Aan te bevelen zou het zijn, dat de plankjes voor de rompen waaraan profielen voorkomen bij Afd. Handel te verkrijgen waren, daar velen niet beschikken over profiel-schaven.

Ik heb aan die kast wijzigingen gebracht en teekeningen gemaakt en heb ze genoemd de H.C.V.-kast. De voor- en achterzijde is dubbelwandig, de zijkanten niet, losse bodem, waaronder voederkleedje; vliegplank en sluiting zooals bij de V.S.kast. Ook kan men met deze kast separeeren. Men heeft dan enkel aan te schaffen een z.g. stukje horrengaas (zonder houten raam) en een dekkleedje, wat net past op de broedkamer. Bij de V.S.kast is dit niet noodig, daar dient het Reisraam eveneens bij het separeeren. Ook past in de V.S.-kast al het binnenwerk van de gewone Simplex en in de H.C.V.-kast de ramen van de Simplex. De zijlatjes van de ramen zijn iets zwaarder genomen. Dit is gedaan om minder te doen doorbuigen bij het spannen der raatdraden. De buitenmaat ramen heeft hierdoor geen verandering ondergaan.[1]


De tekeningen van de HCV-kast kon men indertijd verkrijgen door 65 cent (guldentijd uiteraard) aan de VBBN over te maken.


Voorkomen

Hier en daar bij de echte liefhebber.


Navigatie


Voetnoten

  1. Artikel "Werkteekeningen Bijenkasten" van H.C.Versteeg in Maandschrift voor Bijenteelt, februari 1927.